Międzynarodowy Festiwal Organowy im. Christiana Schlaga

Najważniejsze przedsięwzięcie dla naszej Fundacji to Festiwal Schlaga, czyli cykl koncertów organowych odbywających się latem w miejscowościach Dolnego Śląska, w których znajdują się organy firmy Schlag & Söhne. Festiwal jest kontynuacją Międzynarodowego Festiwalu Organowego Młodych, organizowanego na początku działalności Fundacji.

Christian Schlag założył w 1869 roku w Świdnicy fabrykę organów. Katalog firmowy obejmuje ponad tysiąc instrumentów. Obecnie zachowanych jest około 700 na całym świecie (m.in. w Europie, Meksyku, RPA) – w samej Polsce zachowało się kilkadziesiąt.
Instrumenty świdnickiej fabryki odznaczają się bardzo miękkim brzmieniem, czym odróżniają się od innych dominujących ówcześnie firm (Sauer, Steinmeyer).
Fabryka zakończyła swoją działalność na skutek kryzysu gospodarczego w latach dwudziestych XX wieku. Instrumenty firmy Schlag ung Söhne spotkać można w co trzeciej miejscowości Dolnego Śląska.

W Świdnicy znajdowało się źródło produkcji instrumentów, które ukształtowały krajobraz muzyczny regionu. Do dzisiaj kilkaset organów jest regularnie używanych i świadczą o wysokiej jakości firmy Schlag und Söhne.

Wybór organmistrza – Christiana Schlaga – na patrona Festiwalu – to zjawisko rzadkie i wyjątkowe na tle innych polskich wydarzeń. Tradycje organmistrzowskie Świdnicy sięgają końca XV wieku, ale ich szczególny rozkwit przypadł na przełom XIX i XX w. za sprawą fabryki Christiana Schlaga.

Zależy nam na szerzeniu wiedzy o znanej organistom na całym świecie firmie Schlag und Söhne, której Christian Schlag był założycielem. Chcemy by jego postać zaistniała w świadomości lokalnej społeczności. Dlatego wszystkie koncerty wykonywane są w kościołach wyposażonych w organy firmy Schlag und Söhne.

Świdnica jest pięknym, zabytkowym miastem. Nie posiada swojej Filharmonii, Opery ani sali koncertowej, w której regularnie odbywałyby się koncerty muzyki klasycznej. Międzynarodowy Festiwal im. Christiana Schlaga wychodzi naprzeciw tym potrzebom. Podczas koncertów obraz gry organisty jest transmitowany na ekran znajdujący się na dole, dzięki czemu słuchacze mogą zobaczyć z bliska, na czym polega praca organisty przy instrumencie.

Organy firmy Schlag Söhne to instrumenty zabytkowe, a zarazem nowoczesne. Umożliwiają wykonywanie muzyki klasycznej i dawnej, jak dzieła J.S.Bacha, a zarazem współczesnej, improwizowanej i niestandardowej, w tym także eksperymentalnej i jazzowej.

PROGRAM FESTIWALU/PROGRAMME

3.07.2020, PIĄTEK / FRIDAY, 18:30
INAUGURACJA FESTIWALU / INAUGURATING CONCERT
Zuzanna i Maciej Batorowie (Świdnica) – organy / organ
W programie/ Programme: Böhm, Rheinberger, Grieg, Karg-Elert, Escaich, Bator

10.07.2020, PIĄTEK / FRIDAY, 18:30
Krzysztof Grzybowski (Białystok) – klarnet / clarinet
Mateusz Rzewuski (Warszawa) – organy / organ
W programie/ Programme: Bach, Baermann, Bruch, Faure, Busoni, Vierne, Reger

17.07.2020, PIĄTEK/FRIDAY, 18:30
KONCERT FINAŁOWY / FINAL CONCERT
Thomas Cornelius (Hamburg) – organy / organ
W programie/ Programme: Bach, Wagner, Dvorak, Rachmaninoff, Cornelius

Wydarzenia towarzyszące/ Accompanying events:

4.07.2020, SOBOTA / SATURDAY, 12:00
Spacer historyczny “Szlakiem Schlaga” – prowadzi dr Maciej Bator
Początek w Kościele Pokoju – po minikoncercie w ramach “Koncertowej soboty” / „A walk with Christian Schlag”; start at 12:00 (noon) inside the Church of Peace in Świdnica

17.07.2020, PIĄTEK / FRIDAY, 20:30
Muzyczne Foyer online z gościem Festiwalu – organistą Thomasem Corneliusem (Hamburg) / Live-streaming interview with a special guest – organist Thomas Cornelius

Wszystkie wydarzenia będą transmitowane i dostępne bezpłatnie tylko w czasie rzeczywistym na profilu Festiwalu Schlaga na Facebooku:
www.facebook.com/FestiwalSchlaga/

Wirtualny i realny udział we wszystkich wydarzeniach będzie bezpłatny, natomiast liczba osób na koncertach będzie ograniczona zgodnie z przepisami obowiązującymi w lipcu 2020.

ENG:
Entry free to all the events!
All the events will be streamed live and available for free on Schlag Organ Festival Facebook account:
www.facebook.com/FestiwalSchlaga/

Festiwal wypełnia lukę w ofercie kulturalnej Świdnicy i jej okolicach, jest jedynym festiwalem organowym w regionie i stwarza okazję do poznania muzyki organowej osobom dotychczas niezwiązanym z muzyką klasyczną. O tym, jak ważna i potrzebna to inicjatywa, świadczą opinie naszych Słuchaczy:

„Życie w 70-tysięcznym mieście, jakim jest Świdnica, ma swoje zalety i wady. Zalet są tony, bo to wyjątkowe miasto. Ale do wad należy np. to, że do filharmonii jest już kawałek, wycieczka do większego miasta zabierająca przynajmniej godzinę. My mamy to szczęście, że muzyka najwyższej klasy wykonywana przez doskonałych artystów przyjeżdża do nas. Znajoma kiedyś powiedziała mi: „To jest grzech nie iść na koncert jak grają w Kościele Pokoju”. I to prawda. Bo nie dość, że gra w nim ktoś fantastyczny, to jeszcze gra sam Kościół. Jego organy, konstrukcja, drewno… To wszystko powoduje, że na koncertach organizowanych przez Fundację „Chorda Auxit” odpływam… Odpoczywam i zmieniam wymiar. Wzruszam się i uśmiecham. Zuzanna i Maciek Batorowie to osoby o nieprawdopodobnej energii, pasji i czymś nieopisanym, co powoduje, że chce się żyć. Żyć mocniej.”

Agata

ZOSTAŃ WSPÓŁORGANIZATOREM FESTIWALU!
Wesprzyj organizację Festiwalu Schlaga darowizną w kwocie, którą uznasz za stosowną:

PayPal – kliknij TUTAJ.

Przelew tradycyjny
Dane:
63 1050 1908 1000 0090 3029 6173 (ING Bank Śląski)
Fundacja Dobrej Muzyki
ul. Gen. W. Sikorskiego 15/4
58-105 Świdnica
Tytuł: Darowizna na cele statutowe

SERDECZNIE ZAPRASZAMY! / FEEL WARMLY INVITED!

Dyrektor artystyczny Festiwalu / Artistic Director: Maciej Bator
Organizatorzy / Organizers: Fundacja Dobrej Muzyki i Kościół Pokoju w Świdnicy
Mecenasi / Donors: Przyjaciele Dobrej Muzyki
Partnerzy / Partners: Przedszkole językowe AbraCadabra Świdnica, Gmina Miasto Świdnica