BRAK WOLNYCH MIEJSC NA KONCERT! NIE PROWADZIMY ZAPISÓW NA LISTĘ REZERWOWĄ!

Z przyjemnością zapraszamy Państwa na koncert kameralny muzyków z Hamburga!

IV Koncerty Ziemi Świdnickiej
IV Concerts in the Świdnica Region

10.10.2020, SOBOTA / SATURDAY, 16:30
Kościół parafialny św. Anny w Grodziszczu / St. Anna’s Church in Grodziszcze 58-112 Grodziszcze 2
Magdalena Cornelius-Kulig (Hamburg) – mezzosopran / mezzosoprano
Thomas Cornelius (Hamburg) – organy / organ

Na koncert obowiązują bezpłatne wejściówki! Bezpłatną wejściówkę wysyłamy e-mailem, napisz do nas na: kontakt@fundacjadobrejmuzyki.pl​
Free passes obligatory for all the concerts!  To get a free pass send us an email to: kontakt@fundacjadobrejmuzyki.pl

Przedstawiamy Wykonawców!

Magdalena Cornelius jest absolwentką wydziału wokalnego w klasie śpiewu E. Czermak Akademii Muzycznej im. K. Lipińskiego we Wrocławiu. Ukończyła także historię na Wydziale Nauk Historycznych i Pedagogicznych Uniwersytetu Wrocławskiego. Występowała na licznych festiwalach, koncertach i recitalach wokalnych w kraju i za granicą, m.in. na Międzynarodowym Festiwalu Moniuszkowskim w Kudowie-Zdroju, Festiwalu Wratislavia Cantans, Schleswig-Holstein Musik Festival. Jest laureatką wielu konkursów wokalnych, m.in. III miejsca w Tiit Kuusik International Lied Competition w Estonii (2011). Posiada w swoim repertuarze wiele partii operowych, operetkowych i oratoryjno-kantatowych. Magdalena Kulig pełni funkcję dyrektora generalnego Dolnośląskiego Festiwalu Muzycznego.

Thomas Cornelius to organista, pianista, klawesynista i kompozytor. Autor muzyki do ponad 30 filmów dla niemieckiej telewizji, m.in. Arte, ARD, ZDF. Jako pianista i organista koncertuje z największymi niemieckimi orkiestrami, m.in. NDR Elbphilharmonie Orchester, Bamberger Symphoniker, Hamburger Symphoniker. W 2015 r. skomponował brakujące Agnus Dei do Mszy c-moll KV 427 Wolfganga Amadeusza Mozarta. Premiera zakończyła się wielkim sukcesem, uwieńczonym zamówieniem wykonania utworu m.in. w Köelner Philharmonie.

W programie / Programme:

Fryderyk Chopin (1810-1849)
Smutna rzeka

Stanisław Moniuszko (1819-1872)
Kozak

Peter Cornelius (1824-1874)
Trauer und Trost op. 3  (Sł. Peter Cornelius)
– Trauer
– Angedenken
– Ein Ton
– An den Traum
– Treue
– Trost

Thomas Emanuel Cornelius (*1986)
Meeresstille (sł. Adam Mickiewicz tłum. na niemiecki Peter Cornelius)

Koncert Magdaleny i Thomasa Corneliusów

Następny koncert w ramach Cyklu odbędzie się 17 października w Pałacu Makowice! Szczegóły na: https://fundacjadobrejmuzyki.pl/aktualnosci/iv-koncerty-ziemi-swidnickiej/

SERDECZNIE ZAPRASZAMY! / YOU ARE WARMLY INVITED!
Dyrektor artystyczna / Artistic Director: Zuzanna Bator
Organizator / Organizer: Fundacja Dobrej Muzyki
Mecenasi / Donors: Przyjaciele Dobrej Muzyki, Darczyńcy zbiórki urodzinowej Partnerzy / Partners: Fundacja PZU, Gmina Świdnica, Pałac Makowice

www.fundacjadobrejmuzyki.pl