Finał Festiwalu Schlaga zbliża się wielkimi krokami! Zapraszamy na ostatni koncert:

16.07.2021, PIĄTEK / FRIDAY, 18:30

Kościół Pokoju pw. św. Trójcy / The Church of Peace
Plac Pokoju 6, Świdnica

FINAŁ FESTIWALU / FINAL CONCERT

Krzysztof Karcz – organy / organ

W programie/ Programme:

1. F. Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847): Sonata III A-dur
2. A. Guilmant (1837-1911): Marsz ,,Podnieście w górę swoje głowy
3. J.S. Bach (1685-1750): Fuga Gigue BWV 577
4. L. Vierne: (1870-1937): Carillon de Westminster
5. Wł. Żeleński: Preludium nt. ,,Święty Boże
6. Ch.M. Widor (1844-1937): Toccata z V Symfonii f-moll
7. D. German (1954): Festive Trumpet Tune

Pobierz bezpłatną wejściówkę / Download the free entry pass:

O wykonawcy:

Krzysztof Karcz - foto

Krzysztof Karcz – Absolwent Akademii Muzycznej im. Karola Szymanowskiego w Katowicach w klasie organów prof. Juliana Gembalskiego. Jako stypendysta Deutscher Akademischer Austauschdienst studiował też w Musikhochschule Luebeck (Niemcy) w klasie organów prof. Arvida Gasta.

Uczestniczył w kursach muzycznych prowadzonych przez wybitnych organistów i pedagogów, m.in.: Tona Koopmana (Holandia), Christopha Bosserta (Niemcy), Juliana Gembalskiego (Polska), Edgara Krappa (Francja), Oliviera Latry’ego (Francja), Jean-Luca Perrota (Francja), Maije Lehtonen (Finlandia). W 2000 r. otrzymał I Nagrodę na Konkursie Kompozytorskim BACH 2000 w Katowicach oraz IV Nagrodę na Ogólnopolskim Konkursie Organowym w Częstochowie.

Otrzymał II Nagrodę na Międzynarodowym Konkursie Organowym im. F. Nowowiejskiego w Poznaniu w 2005 roku. Na tym samym konkursie Otrzymał również Nagrodę Specjalną za najlepszą interpretację Koncertu G-dur Feliksa Nowowiejskiego.

Koncertuje jako solista i kameralista w kraju oraz za granicą. W 2010 r. założył klasę organów w Zespole Państwowych Szkół Muzycznych I i II stopnia im. S. Moniuszki w Bielsku- Białej. Pełni funkcję organisty w Parafii św. Jana Chrzciciela w Bielsku – Białej Komorowicach. Jest również dyrektorem Festiwalu Muzyki Organowej i Kameralnej ,, OrgaNowe Bielsko-Biała” w Bielsku-Białej.

SERDECZNIE ZAPRASZAMY! / FEEL WARMLY INVITED!

www.fundacjadobrejmuzyki.pl

Dyrektor artystyczna Festiwalu / Artistic Director: Zuzanna Bator
Organizatorzy / Organizers: Fundacja Dobrej Muzyki i Kościół Pokoju w Świdnicy
Mecenasi / Donors: Przyjaciele Dobrej Muzyki
Partnerzy / Partners: Ministerstwo Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu, Gmina Miasto Świdnica

Projekt „VI Międzynarodowy Festiwal Organowy im. Christiana Schlaga. Szlakiem Schlaga – ograjmy organy” dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji w programie „Kultura Dostępna” oraz ze środków Gminy Miasta Świdnica.