Cykl „III Koncerty Ziemi Świdnickiej” będzie składał się z 3 kameralnych koncertów wykonywanych w wiejskich kościołach oraz w pałacu znajdujących się w okolicach Świdnicy. Przedsięwzięcie powstało z chęci przyjścia z muzyką klasyczną do przestrzeni najbliższych Słuchaczom – czyli do ich miejsc zamieszkania.

13.10.2019, NIEDZIELA / SUNDAY, godz. 17:00
Kościół pw. Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny w Witoszowie Dolnym / The Church in Witoszów Dolny
Witoszów Dolny 124, 58-100 Witoszów Dolny

Christian Tarabbia (Włochy / Italy) – organy / organ
Wojciech Kwiatek (Kraków / Cracow) – klarnet / clarinet

W programie / Programme: Vivaldi, Boccherini, Mozart, Provesi, Donizetti, Bossi, Mascagni, Piazzolla

Christian Tarabbia uczył się gry organowej i kompozycji we włoskiej Novarze.

Od zawsze interesował się muzyką chóralną i instrumentalną. Od 2002 roku pełni funkcję organisty tytularnego w Kolegiacie di Santa Maria w Aronie. Jest dyrektorem artystycznym Międzynarodowego Festiwalu Organowego w Aronie. Koncertował w wielu europejskich krajach, m.in. we Włoszech, Niemczech, Francji, Portugalii, a także w Rosji oraz Australii. Niedawno nagrał płytę z muzyką organową pt.: “I colori del Nord”.

Wojciech Kwiatek jest absolwentem Akademii Muzycznej w Krakowie w klasie klarnetu prof. Andrzeja Godka oraz dr hab. Janusza Antonika. Poza tym ukończył studia inżynierskie na wydziale Inżynierii Środowiska i Geodezji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Aktualnie prowadzi pracę naukową w ramach przewodu doktorskiego w dziedzinie sztuki. Jest laureatem wielu konkursów polskich i zagranicznych. Ma na swoim koncie udział w wielu koncertach solowych, kameralnych i orkiestrowych zarówno w kraju jak i poza jego granicami. Jest twórcą orkiestry Polish Wind Ensemble. Od 2015 roku pełni funkcję Prezesa Zarządu Fundacji Promocji Artystycznej Pro-Clasiccal, realizując z nią wiele projektów artystycznych, a od 2016 roku również funkcję dyrektora Niepublicznej Szkoły Muzycznej I st. w Krościenku nad Dunajcem.

WSTĘP WOLNY! / ENTRY FREE!
Serdecznie zapraszamy! / You are warmly invited!

Cykl organizowany jest przez Fundację Dobrej Muzyki dzięki wsparciu Mecenasów: Przyjaciół Dobrej Muzyki (Regularnych Darczyńców), Darczyńców związanych ze zbiórką internetową na portalu Zrzutka.pl, Pałacu Gruszów oraz Starostwu Powiatowemu w Świdnicy.