Dominika Zamara w 2007 roku ukończyła z wyróżnieniem Akademię Muzyczną im.Karola Lipińskiego we Wrocławiu, na wydziale wokalnym w klasie prof. Barbary Ewy Werner. Otrzymała stypendium na roczną naukę w konserwatorium muzycznym w Weronie i kształciła tam swój głos u wielu wybitnych mistrzów sztuki i techniki bel canto, takich jak: Bruno Pola, Enrico De Mori, Alida Ferrarini, Mario Melani, Mirella Freni, Alessandra Althoff-Pugliese, Daniele Anselmi. Współpracuje z licznymi agencjami artystycznymi w całej Europie i Stanach Zjednoczonych. Na swoim koncie ma dotychczas 5 płyt oraz występy na wielu międzynarodowych festiwalach.

Zuzanna Bator jest absolwentką Liceum Muzycznego we Wrocławiu (klasa organów prof. Klemensa Kamińskiego), Akademii Muzycznej w Katowicach (klasa organów prof. Juliana Gembalskiego) i Staatliche Musikhochschule w Stuttgarcie (klasa organów prof. Bernharda Haasa). W roku 2019 realizuje dwa stypendia twórcze: Stypendium Ministra Kultury na cykl koncertów „Transkrypcje organowe dla dzieci w Kościele Pokoju w Świdnicy” oraz stypendium Pani Prezydent Świdnicy na cykl audycji dźwiękowych i filmów „Między Organami”. Jako koncertująca organistka szczególnie chętnie wykonuje muzykę XX wieku.

28.06.2019, PIĄTEK / FRIDAY, 18:30

Świdnica, Kościół Pokoju pw. św. Trójcy
Świdnica, The Church of Peace
Plac Pokoju 6

Dominika Zamara (Wenecja) – sopran / soprano
Zuzanna Bator (Świdnica) – organy / organ

Program/Programme:

Nicolaus Bruhns (1665 – 1697)
Preludium e – moll (wielkie)

Antonio Vivaldi (1678-1741)
aria Quia Respexit z Magnificat

Joseph Haydn (1732-1809)
aria With verdure Clad z oratorium Stworzenie Świata

Georg Böhm (1661 – 1733)
Vater Unser in Himmelreich

Antonio Vivaldi (1678-1741)
aria Domine Deus z Gloria
Psalmy:
Laudate Pueri
Sicut Erat

Bert Matter (1937)
Psalm I, Gezang 47

Wolfgang Amadeusz Mozart (1756-1791)
Motet Exultate Jubilate:
Exultate Jubilate
Alleluja

Marcin Józef Żebrowski (1702-1770)
aria Suscepit Israel zMagnificat

Gabriel Pierné (1863 – 1937)
Prelude

WSTĘP WOLNY! / ENTRY FREE!
Serdecznie zapraszamy!

Koncert jest częścią IV Międzynarodowego Festiwalu Organowego im. Christiana Schlaga. Festiwal dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury, ze środków Gminy Miasta Świebodzice, Gminy Miasta Świdnica oraz Gminy Miasta Wałbrzych.