BRAK WOLNYCH MIEJSC NA KONCERT! NIE PROWADZIMY ZAPISÓW NA LISTĘ REZERWOWĄ!

Drugim koncertem z cyklu „Koncerty Ziemi Świdnickiej” będziemy świętować kilka okazji: sukces wrześniowej zbiórki, zakończenie IV Koncertów Ziemi Świdnickiej oraz możliwość wysłuchania kolejnego koncertu na żywo! To będzie prawdziwie radosne popołudnie!

Dzięki 80 Darczyńcom, którzy wsparli naszą wrześniową akcję zbiórkową na organizację „IV Koncertów Ziemi Świdnickiej”, spotkaliśmy się już w Grodziszczu. Teraz przeniesiemy się do urokliwego Pałacu Makowice, by poczuć klimat dawnych prywatnych koncertów dla arystokratycznych rodzin. Bez zaangażowania tych osób żaden z dwóch zaplanowanych koncertów mógł się nie odbyć!

IV Koncerty Ziemi Świdnickiej
IV Concerts in the Świdnica Region

17.10.2020, SOBOTA / SATURDAY, 17:00
Pałac Makowice / Makowice Palace
58-100 Makowice 36
Reed Connection Trio (Zielona Góra)

Michał Mogiła – obój / oboe
Jarosław Podsiadlik – klarnet / clarinet
Rafał Dołęga – fagot / fagot

W programie / Programme:

Część 1.:

L. v. Beethoven – Oda do radości

(Objęte mecenatem:)
C. Gardel – Por una Cabeza
The Beatles – when I am 64
J. Leclair – 3 rogaliki z masłem

H. Tomasi – Uwertura, Tamburyn
W. A. Mozart – Eine kleine Nachtmusik część 3.

(Objęte mecenatem:)
A. Vivaldi – Zima
J. S. Bach – Aria
L. Boccherini – Menuet

W. A. Mozart – Divermento części 1) Allegro 2) Menuet 3) Rondo
L. v. Beethoven – wariacje „La ci darem la mano”

G. Verdi – Libiamo
J. Ibert – Miniatury części: 1) Allegro 2) Allegro vivo
3) Allegro marziale
A. Szałowski – Gawot

/PRZERWA/
Część 2.:

S. Joplin – Komik
L. Delibes – Duet kwiatów
C. Debussy – Mały Murzynek

A. Tansman – Dialoque
G. Gershwin – I got rhythm

L. Sima – Polka, Walc, Czardasz
J. Gade – Jalousie

H. Zimmer – Piraci z Karaibów
H. Mancini – Moon River

S. Joplin – Easy winners
J. Leclair – Szarlotka

Reed Connection Trio

O zespole:

Główną ideą powstałego w 2008 roku zespołu Reed Connection była chęć wspólnego grania, prezentacja i promocja polskiej i światowej muzyki kameralnej przeznaczonej na instrumenty dęte.

Trzon zespołu stanowią muzycy Tria d’anches:
Michał Mogiła – obój
Jarosław Podsiadlik – klarnet
Rafał Dołęga – fagot

Artyści są solistami Filharmonii Zielonogórskiej im. Tadeusza Bairda; udzielają się również w międzynarodowych projektach orkiestrowych, kameralnych, solowych, pedagogicznych i organizacyjnych.

Różnorodne doświadczenia artystyczne pozwalają im z powodzeniem prezentować muzykę wielu stylów i epok (od baroku do współczesności), a z pomocą założonego przez nich Stowarzyszenia Artystów „Zdolni do Wszystkiego” proponują ciekawe projekty (od edukacyjnych, przez muzykę poszczególnych narodów np: niemiecką, włoską, francuską do polskiej muzyki współczesnej i inne). Muzycy występują w różnych formacjach np. tria, kwartetu, kwintetu, kwintetu fortepianowego czy zespołu wokalno-instrumentalnego.

Zespół Reed Connection występował na wielu koncertach i festiwalach w Polsce i Europie: „Dni Muzyki nad Odrą” w Neuzelle, Space Art Festival w Warszawie, Festiwal Muzyki Kameralnej i Organowej w Lubsku, Euro Chamber Music Festival w Gdańsku, Koncert z okazji Jubileuszu 65-lecia Filharmonii Zielonogórskiej, Festiwal Muzyki Kameralnej w Urlach, Festiwal Muzyki Organowej i Kameralnej w Kamieniu Pomorskim, Lubuski Festiwal Muzyczny, Międzynarodowy Festiwal „Muzyka w Katedrze” w Kołobrzegu, Międzynarodowy Festiwal Muzyki Kameralnej i Organowej w Szczecinie, Międzynarodowy Festiwal Letnie Koncerty Organowe i Kameralne we Władysławowie.

Na początku 2017 roku zespół dwukrotnie wystąpił z towarzyszeniem Orkiestry Filharmonii Zielonogórskiej pod dyrekcją Czesława Grabowskiego na koncertach w Danii prezentując specjalnie na tę okazję zaaranżowane trio Ludwiga van Beethovena – Wariacje na temat „La ci darem al mano”.

Reed Connection Trio wystąpił po raz pierwszy w marcu 2010 roku w Zielonej Górze wraz z zaproszoną do projektu znaną polską pianistką Beatą Bilińską. Artyści wykonali dwa kwintety na fortepian i instrumenty dęte Wolfganga Amadeusza Mozarta i Ludwiga van Beethovena. Projekt zebrał bardzo pozytywne głosy na łamach polskiej prasy muzycznej.

Od 2018 roku zespół współpracuje ze światowej sławy rosyjskim pianistą Dmitry Shishkinem, z którym koncertował w całej Polsce.
W 2019 roku w podczas jubileuszu działalności artystycznej Reed Connection Trio wystąpiło na wspólnym koncercie z Grupą MoCarta.
W 2020 roku odbyła się premiera debiutanckiej płyty CD Reed Connection Trio z koncertami promującymi w Polsce i za granicą.

SERDECZNIE ZAPRASZAMY! / YOU ARE WARMLY INVITED!
Dyrektor artystyczna / Artistic Director: Zuzanna Bator
Organizator / Organizer: Fundacja Dobrej Muzyki