Drugą artystką, która odkryje przed nami piękno muzyki organowej w ramach cyklu Symfoniczne Organy Kościoła Pokoju„, będzie Maria Magdalena Kaczor – polska pianistka i organistka. W 2004 roku ukończyła Wydział Instrumentalny Akademii Muzycznej im. I. J. Paderewskiego (specjalność fortepian). Studiowała organy w Paryżu, Lyonie oraz w Hamburgu. Piastowała stanowisko Organisty Tytularnego Sapporo Concert Hall w Sapporo (Japonia) w sezonie 2012/2013. Jest stypendystką wielu programów polskich i zagranicznych oraz laureatką kilku konkursów organowych. Uczestniczy w kursach mistrzowskich oraz bierze czynny udział w licznych festiwalach w Niemczech, Francji, Hiszpanii, Włoszech, Belgii oraz Holandii. Nagrała trzy solowe płyty organowe.

11.10.2019, piątek, godz. 18.30
Kościół Pokoju w Świdnicy, Plac Pokoju 6
Wstęp wolny!

Maria-Magdalena Kaczor (Lyon / Częstochowa) – organy

Program:
Khachaturian (1903 – 1978) / M.M.Kaczor (1980)
– Balet ormiański Gayaneh – wybór tańców (transkrypcja 2015 r.)
Gershwin (1898 – 1937)
– Trzy preludia na fortepian -1926 (transkr. 2015)
– Uwertura kubańska na orkiestrę (transkr. 2019)

Serdecznie zapraszamy!

Organizatorem cyklu jest Fundacja Dobrej Muzyki i Kościół Pokoju w Świdnicy. Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury w ramach programu „Muzyka”, realizowanego przez Instytut Muzyki i Tańca. Cykl organizowany jest również dzięki Przyjaciołom Dobrej Muzyki (Regularnym Darczyńcom).