Zbliża się pierwszy koncert w ramach cyklu Symfoniczne Organy Kościoła Pokoju! Wystąpi dla nas Zuzana Ferjenčíková – słowacka organistka, pianistka i kompozytorka. Studiowała w Bratysławie i Wiedniu. Jest laureatką kilku konkursów organowych, w tym konkursu improwizacji organowej w Haarlem. Nauczała improwizacji organowej w Konserwatorium w Bratysławie, aktualnie prowadzi kursy mistrzowskie, jest jurorem konkursów. Założyła Wiedeńskie Stowarzyszenie Franza Liszta. Dzieła tego właśnie kompozytora należą do jej ulubionych. Jej kompozycje to utwory solowe na organy, fortepian lub na zespoły instrumentalne.

4.10.2019, piątek, godz. 18:30
Kościół Pokoju w Świdnicy, Plac Pokoju 6
Wstęp wolny!

Zuzana Ferjenčikova (Fribourg) – organy

Program koncertu:
Jean Guillou (1930 – 2019)
– Fantaisie op. 1
César Franck
– Prière op. 20
Franz Liszt
– Präludium über Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen von J. S. Nach (pierwsza wersja z roku 1859, Alexander Winterberger)
Jean Guillou
– Pensieri (pour Jean Langlais) op. 54
Johann Sebastian Bach/Jean Guillou
– Ricercare à 6 (Musikalisches Opfer)
Franz Liszt
– Präludium und Fuge über den Namen BACH (pierwsza wersja, 1855)
Zuzana Ferjenčíková (1978)
– Improwizacja na zadany temat.

Serdecznie zapraszamy!

Organizatorem cyklu jest Fundacja Dobrej Muzyki i Kościół Pokoju w Świdnicy. Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury w ramach programu „Muzyka”, realizowanego przez Instytut Muzyki i Tańca. Cykl organizowany jest również dzięki Przyjaciołom Dobrej Muzyki (Regularnym Darczyńcom).