Międzynarodowy Festiwal Organowy im. Christiana Schlaga

Najważniejsze przedsięwzięcie dla naszej Fundacji to Festiwal Schlaga, czyli cykl koncertów organowych odbywających się latem w miejscowościach Dolnego Śląska, w których znajdują się organy firmy Schlag & Söhne. Festiwal jest kontynuacją Międzynarodowego Festiwalu Organowego Młodych, organizowanego na początku działalności Fundacji.

Christian Schlag założył w 1869 roku w Świdnicy fabrykę organów. Katalog firmowy obejmuje ponad tysiąc instrumentów. Obecnie zachowanych jest około 700 na całym świecie (m.in. w Europie, Meksyku, RPA) – w samej Polsce zachowało się kilkadziesiąt.
Instrumenty świdnickiej fabryki odznaczają się bardzo miękkim brzmieniem, czym odróżniają się od innych dominujących ówcześnie firm (Sauer, Steinmeyer).
Fabryka zakończyła swoją działalność na skutek kryzysu gospodarczego w latach dwudziestych XX wieku. Instrumenty firmy Schlag ung Söhne spotkać można w co trzeciej miejscowości Dolnego Śląska.

W Świdnicy znajdowało się źródło produkcji instrumentów, które ukształtowały krajobraz muzyczny regionu. Do dzisiaj kilkaset organów jest regularnie używanych i świadczą o wysokiej jakości firmy Schlag und Söhne.

Wybór organmistrza – Christiana Schlaga – na patrona Festiwalu – to zjawisko rzadkie i wyjątkowe na tle innych polskich wydarzeń. Tradycje organmistrzowskie Świdnicy sięgają końca XV wieku, ale ich szczególny rozkwit przypadł na przełom XIX i XX w. za sprawą fabryki Christiana Schlaga.

Zależy nam na szerzeniu wiedzy o znanej organistom na całym świecie firmie Schlag und Söhne, której Christian Schlag był założycielem. Chcemy by jego postać zaistniała w świadomości lokalnej społeczności. Dlatego wszystkie koncerty wykonywane są w kościołach wyposażonych w organy firmy Schlag und Söhne.

Świdnica jest pięknym, zabytkowym miastem. Nie posiada swojej Filharmonii, Opery ani sali koncertowej, w której regularnie odbywałyby się koncerty muzyki klasycznej. Międzynarodowy Festiwal im. Christiana Schlaga wychodzi naprzeciw tym potrzebom. Podczas koncertów obraz gry organisty jest transmitowany na ekran znajdujący się na dole, dzięki czemu słuchacze mogą zobaczyć z bliska, na czym polega praca organisty przy instrumencie.

Organy firmy Schlag Söhne to instrumenty zabytkowe, a zarazem nowoczesne. Umożliwiają wykonywanie muzyki klasycznej i dawnej, jak dzieła J.S.Bacha, a zarazem współczesnej, improwizowanej i niestandardowej, w tym także eksperymentalnej i jazzowej.

150. ROCZNICA ZAŁOŻENIA FIRMY

IV Międzynarodowy Festiwal Organowy im. Christiana Schlaga

ŚWIDNICA – WAŁBRZYCH – ŚWIEBODZICE

2.06-12.07.2019

2.06 – inauguracja Festiwalu w Świebodzicach

14.06 – Świdnica

21.06 – Świdnica

23.06 – Świebodzice

28.06 – Świdnica

6.07 – Wałbrzych

5.07 – Świdnica

12.07 – Świdnica

Wydarzenia towarzyszące: spacery historyczne „Szlakiem Schlaga”, warsztaty organowe dla podopiecznych Środowiskowego Domu Samopomocy w Świebodzicach, spotkania Muzycznego Foyer (czyli Subskrybentów newslettera Fundacji).

Festiwal wypełnia lukę w ofercie kulturalnej Świdnicy i jej okolicach, jest jedynym festiwalem organowym w regionie i stwarza okazję do poznania muzyki organowej osobom dotychczas niezwiązanym z muzyką klasyczną. O tym, jak ważna i potrzebna to inicjatywa, świadczą opinie naszych Słuchaczy:

„Życie w 70-tysięcznym mieście, jakim jest Świdnica, ma swoje zalety i wady. Zalet są tony, bo to wyjątkowe miasto. Ale do wad należy np. to, że do filharmonii jest już kawałek, wycieczka do większego miasta zabierająca przynajmniej godzinę. My mamy to szczęście, że muzyka najwyższej klasy wykonywana przez doskonałych artystów przyjeżdża do nas. Znajoma kiedyś powiedziała mi: „To jest grzech nie iść na koncert jak grają w Kościele Pokoju”. I to prawda. Bo nie dość, że gra w nim ktoś fantastyczny, to jeszcze gra sam Kościół. Jego organy, konstrukcja, drewno… To wszystko powoduje, że na koncertach organizowanych przez Fundację „Chorda Auxit” odpływam… Odpoczywam i zmieniam wymiar. Wzruszam się i uśmiecham. Zuzanna i Maciek Batorowie to osoby o nieprawdopodobnej energii, pasji i czymś nieopisanym, co powoduje, że chce się żyć. Żyć mocniej.”

Agata

WSTĘP WOLNY NA WSZYSTKIE KONCERTY!

SERDECZNIE ZAPRASZAMY!

Dyrektor artystyczny Festiwalu : Zuzanna Bator

Festiwal został dofinansowany ze środków Narodowego Centrum Kultury, Miasta Świebodzice, Miasta Świdnica oraz Miasta Wałbrzych.