VI Festiwal Schalga termin

PROGRAM FESTIWALU/PROGRAMME

VI MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL ORGANOWY IM. CHRISTIANA SCHLAGA
VI INTERNATIONAL CHRISTIAN SCHLAG ORGAN FESTIVAL

„Szlakiem Schlaga – ograjmy organy!”

ŚWIDNICA
25.06.-16.07.2021

25.06.2021, PIĄTEK / FRIDAY, 18:30

UWERTURA FESTIWALU / FESTIVAL’S OVERTURE

Koncert uczniów i studentów / Students’ concert
W programie / Programme: J.S. Bach, G. F. Haendel

Pobierz bezpłatną wejściówkę / Download the free entry pass: www.koncerty.fundacjadobrejmuzyki.pl/koncert_25_06

2.07.2021, PIĄTEK / FRIDAY, 18:30

Krzysztof Karcz – organy / organ
W programie/ Programme: F. Mendelssohn, L. Vierne, Ch. M. Widor

Pobierz bezpłatną wejściówkę / Download the free entry pass:

Wstęp: obowiązują bezpłatne wejściówki! / Entry: free entry passes obligatory!

SERDECZNIE ZAPRASZAMY! / FEEL WARMLY INVITED!

www.fundacjadobrejmuzyki.pl

Dyrektor artystyczna Festiwalu / Artistic Director: Zuzanna Bator
Organizatorzy / Organizers: Fundacja Dobrej Muzyki i Kościół Pokoju w Świdnicy
Mecenasi / Donors: Przyjaciele Dobrej Muzyki
Partnerzy / Partners: Ministerstwo Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu, Gmina Miasto Świdnica

Projekt „VI Międzynarodowy Festiwal Organowy im. Christiana Schlaga. Szlakiem Schlaga – ograjmy organy” dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji w programie „Kultura Dostępna” oraz ze środków Gminy Miasta Świdnica.

Kliknij TUTAJ i zobacz regulamin udziału w koncercie na żywo.

Zapisz się na listę zainteresowanych Festiwalem Schlaga, a będziemy do Ciebie wysyłać e-maile ze wszystkimi najważniejszymi informacjami o Festiwalu:

Festiwal jest najważniejszym przedsięwzięciem Fundacji – prawdziwym świętem muzyki organowej! Jednocześnie jest jedynym festiwalem organowym w regionie i stwarza okazję do poznania muzyki organowej osobom dotychczas niezwiązanym z muzyką klasyczną. O tym, jak ważna i potrzebna to inicjatywa, świadczą opinie naszych Słuchaczy:

„Życie w 70-tysięcznym mieście, jakim jest Świdnica, ma swoje zalety i wady. Zalet są tony, bo to wyjątkowe miasto. Ale do wad należy np. to, że do filharmonii jest już kawałek, wycieczka do większego miasta zabierająca przynajmniej godzinę. My mamy to szczęście, że muzyka najwyższej klasy wykonywana przez doskonałych artystów przyjeżdża do nas. Znajoma kiedyś powiedziała mi: „To jest grzech nie iść na koncert jak grają w Kościele Pokoju”. I to prawda. Bo nie dość, że gra w nim ktoś fantastyczny, to jeszcze gra sam Kościół. Jego organy, konstrukcja, drewno… To wszystko powoduje, że na koncertach organizowanych przez Fundację „Chorda Auxit” odpływam… Odpoczywam i zmieniam wymiar. Wzruszam się i uśmiecham. Zuzanna i Maciek Batorowie to osoby o nieprawdopodobnej energii, pasji i czymś nieopisanym, co powoduje, że chce się żyć. Żyć mocniej.”

Agata

ZOSTAŃ WSPÓŁORGANIZATOREM FESTIWALU!
Wesprzyj organizację Festiwalu Schlaga darowizną w kwocie, którą uznasz za stosowną:

PayPal – kliknij TUTAJ.

Przelew tradycyjny
Dane:
63 1050 1908 1000 0090 3029 6173 (ING Bank Śląski)
Fundacja Dobrej Muzyki
ul. Gen. W. Sikorskiego 15/4
58-105 Świdnica
Tytuł przelewu: Darowizna na cele statutowe

Najważniejsze przedsięwzięcie dla naszej Fundacji to Festiwal Schlaga, czyli cykl koncertów organowych odbywających się latem w miejscowościach Dolnego Śląska, w których znajdują się organy firmy Schlag & Söhne. Festiwal odbywa się regularnie od 2016 roku i jest kontynuacją Międzynarodowego Festiwalu Organowego Młodych, organizowanego w pierwszych latach działalności Fundacji.

Christian Schlag założył w 1869 roku w Świdnicy fabrykę organów. Katalog firmowy obejmuje ponad tysiąc instrumentów. Obecnie zachowanych jest około 700 na całym świecie (m.in. w Europie, Meksyku, RPA) – w samej Polsce zachowało się kilkadziesiąt.
Instrumenty świdnickiej fabryki odznaczają się bardzo miękkim brzmieniem, czym odróżniają się od innych dominujących ówcześnie firm (Sauer, Steinmeyer).
Fabryka zakończyła swoją działalność na skutek kryzysu gospodarczego w latach dwudziestych XX wieku. Instrumenty firmy Schlag ung Söhne spotkać można w co trzeciej miejscowości Dolnego Śląska. Organy tej wytwórni są zabytkowe, a zarazem nowoczesne. Umożliwiają wykonywanie muzyki klasycznej i dawnej, jak dzieła J.S.Bacha, a zarazem współczesnej, improwizowanej i niestandardowej, w tym także eksperymentalnej i jazzowej. W Świdnicy znajdowało się źródło produkcji instrumentów, które ukształtowały krajobraz muzyczny regionu. Do dzisiaj kilkaset organów jest regularnie używanych i świadczą o wysokiej jakości firmy Schlag und Söhne.

Wybór organmistrza – Christiana Schlaga – na patrona Festiwalu – to zjawisko rzadkie i wyjątkowe na tle innych polskich wydarzeń. Wynika z tradycji organmistrzowskich Świdnicy, które sięgają końca XV wieku, ale ich szczególny rozkwit przypadł na przełom XIX i XX w. za sprawą fabryki Christiana Schlaga. Zależy nam na szerzeniu wiedzy o znanej organistom na całym świecie firmie Schlag und Söhne, której Christian Schlag był założycielem. Chcemy by jego postać zaistniała w świadomości lokalnej społeczności. Dlatego wszystkie koncerty wykonywane są w kościołach wyposażonych w organy firmy Schlag und Söhne.

Świdnica jest pięknym, zabytkowym miastem. Nie posiada swojej Filharmonii, Opery ani sali koncertowej, w której regularnie odbywałyby się koncerty muzyki klasycznej. Międzynarodowy Festiwal im. Christiana Schlaga zaprasza do odkrywania piękna organowego świata wszystkich, którzy tego pragną! Podczas koncertów obraz gry organisty jest transmitowany na ekran znajdujący się na dole, dzięki czemu słuchacze mogą zobaczyć z bliska, na czym polega praca organisty przy instrumencie.