Idea

Koncerty Ziemi Świdnickiej to cykl wydarzeń skierowany do mieszkańców miejsc z utrudnionym dostępem do kultury, czyli przede wszystkim wsi. Na pomysł jego zorganizowania wpadliśmy w 2017 roku i od tamtej pory z radością kontynuujemy.

W większych miastach odbywa się dużo wydarzeń kulturalnych, natomiast tereny gminne są pod tym względem poszkodowane – odbywają się w nich głównie dożynki i festyny, mieszkańcom brak natomiast kontaktu z koncertami muzyki klasycznej. Koncerty Ziemi Świdnickiej mają pomóc Słuchaczom, dla których wyjazd do miasta na koncert może być problemem (np. niepełnosprawnym lub niezmotoryzowanym) w udziale w kulturze. Wstęp na wszystkie koncerty jest wolny, aby każdy zainteresowany mógł wziąć w nich udział.

Program jest zaplanowany w taki sposób, by słuchacze mogli dobrze przeżyć koncert – bez tzw. „hitów” klasyki, ale z programem, który również może być atrakcyjny i zrozumiały, także dzięki wprowadzeniu do koncertu przez konferansjera. Chcemy, by mieszkańcy wsi i mniejszych miejscowości w każdym wieku także stali się odbiorcami sztuki, która na co dzień jest dla nich niedostępna.

Dolny Śląsk jest pełen niezwykłych, urokliwych miejsc, które sprzyjają nie tylko turystyce, ale i kulturze. Kotlina Kłodzka, Karkonosze, Wrocław… Tereny piękne i dobrze wszystkim znane. Takich wyjątkowych miejsc nie brakuje również w okolicach Świdnicy – dowiedziemy tego już niebawem, organizując koncerty szlakiem zakątków mniej znanych i rzadziej odwiedzanych, a zdecydowanie wartych zobaczenia!

Nie tylko zadowalająca frekwencja na wydarzeniach świadczy o tym, że koncerty są ważne dla mieszkańców wsi i im potrzebne. Sympatycy i Stali Darczyńcy Fundacji, których mamy szczęście mieć wokół siebie, sfinansowali w pełni organizację dwóch z trzech koncertów w tegorocznej edycji! Ku naszej radości do grona Mecenasów Cyklu dołączyli również Pałac Gruszów oraz Starostwo Powiatowe w Świdnicy! Z całego serca dziękujemy za wspieranie kultury.

HARMONOGRAM KONCERTÓW

III Koncerty Ziemi Świdnickiej

13.10.2019, NIEDZIELA / SUNDAY, godz. 17:00
Kościół pw. Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny w Witoszowie Dolnym / The Church in Witoszów Dolny
Witoszów Dolny 124, 58-100 Witoszów Dolny

Christian Tarabbia (Włochy / Italy) – organy / organ
Wojciech Kwiatek (Kraków / Cracow) – klarnet / clarinet
W programie / Programme: Vivaldi, Boccherini, Mozart, Provesi, Donizetti, Bossi, Mascagni, Piazzolla

19.10.2019, SOBOTA / SATURDAY, godz. 18:00
Pałac Gruszów / Gruszów Palace
Gruszów 10, 58-124 Marcinowice
Duo akordeonowe
Maciej Zimka & Wiesław Ochwat
W programie / Programme: Musorgski/Ravel, Grieg, Strawiński, Bargielski, Zimka

!!!BRAK MIEJSC NA KONCERT!!!
Obowiązuje bezpłatna rezerwacja miejsc / Free reservation obligatory:
e-mail: recepcja@palac-gruszow.pl            tel.: +48 601 899 477

27.10.2019, NIEDZIELA / SUNDAY, godz. 13:00
Kościół pw. św. Wawrzyńca w Śmiałowicach / The Church in Śmiałowice
Śmiałowice 32, 58-124 Marcinowice

Łucja Nikolska – flet / flute
Miłosz Nowakowski – wiolonczela / cello
Tymoteusz Jaśków, Michał Fleszar, Jakub Moneta, Maciej Bator – organy / organ
W programie / Programme: Vivaldi, Bach and more…

WSTĘP WOLNY! / ENTRY FREE!
SERDECZNIE ZAPRASZAMY! / YOU ARE WARMLY INVITED!

Cykl organizowany jest przez Fundację Dobrej Muzyki dzięki wsparciu Mecenasów: Przyjaciół Dobrej Muzyki (Regularnych Darczyńców), Darczyńców związanych ze zbiórką internetową na portalu Zrzutka.pl, Pałacu Gruszów oraz Starostwu Powiatowemu w Świdnicy.