Idea

Koncerty Ziemi Świdnickiej to cykl wydarzeń skierowany do mieszkańców miejsc z utrudnionym dostępem do kultury, czyli przede wszystkim wsi. Na pomysł jego zorganizowania wpadliśmy w 2017 roku i od tamtej pory z radością kontynuujemy.

W większych miastach odbywa się dużo wydarzeń kulturalnych, natomiast tereny gminne są pod tym względem poszkodowane – odbywają się w nich głównie dożynki i festyny, mieszkańcom brak natomiast kontaktu z koncertami muzyki klasycznej. Koncerty Ziemi Świdnickiej mają pomóc Słuchaczom, dla których wyjazd do miasta na koncert może być problemem (np. niepełnosprawnym lub niezmotoryzowanym) w udziale w kulturze. Wstęp na wszystkie koncerty jest wolny, aby każdy zainteresowany mógł wziąć w nich udział.

Program jest zaplanowany w taki sposób, by słuchacze mogli dobrze przeżyć koncert – bez tzw. „hitów” klasyki, ale z programem, który również może być atrakcyjny i zrozumiały, także dzięki wprowadzeniu do koncertu przez konferansjera. Chcemy, by mieszkańcy wsi i mniejszych miejscowości w każdym wieku także stali się odbiorcami sztuki, która na co dzień jest dla nich niedostępna.

Dolny Śląsk jest pełen niezwykłych, urokliwych miejsc, które sprzyjają nie tylko turystyce, ale i kulturze. Kotlina Kłodzka, Karkonosze, Wrocław… Tereny piękne i dobrze wszystkim znane. Takich wyjątkowych miejsc nie brakuje również w okolicach Świdnicy – dowiedziemy tego już niebawem, organizując koncerty szlakiem zakątków mniej znanych i rzadziej odwiedzanych, a zdecydowanie wartych zobaczenia!

Nie tylko zadowalająca frekwencja na wydarzeniach świadczy o tym, że koncerty są ważne dla mieszkańców wsi i im potrzebne. Sympatycy i Stali Darczyńcy Fundacji, których mamy szczęście mieć wokół siebie, sfinansowali w pełni organizację jednego z dwóch koncertów w tegorocznej edycji! Ku naszej radości do grona Mecenasów Cyklu dołączyli również Pałac Makowice oraz Gmina Wiejska Świdnica! Z całego serca dziękujemy za wspieranie kultury.

Harmonogram koncertów

BRAK WOLNYCH MIEJSC NA OBA KONCERTY! NIE PROWADZIMY ZAPISÓW NA LISTĘ REZERWOWĄ!

IV Koncerty Ziemi Świdnickiej
IV Concerts in the Świdnica Region

Październik / October 2020
Grodziszcze – Makowice

10.10.2020, SOBOTA / SATURDAY, 16:30
Kościół parafialny św. Anny w Grodziszczu / St. Anna’s Church in Grodziszcze 58-112 Grodziszcze 2
Magdalena Cornelius-Kulig (Hamburg) – mezzosopran / mezzosoprano
Thomas Cornelius (Hamburg) – organy / organ
W programie / Programme: Chopin, Moniuszko, Cornelius

17.10.2020, SOBOTA / SATURDAY, 17:00
Pałac Makowice / Makowice Palace
58-100 Makowice 36
Reed Connection Trio (Zielona Góra)
Michał Mogiła – obój / oboe
Jarosław Podsiadlik – klarnet / clarinet
Rafał Dołęga – fagot / fagot
W programie / Programme: Leclair, Mozart, Beethoven, Joplin, The Beatles, Zimmer

Na wszystkie koncerty obowiązują bezpłatne wejściówki! Bezpłatną wejściówkę wysyłamy e-mailem, napisz do nas na: kontakt@fundacjadobrejmuzyki.pl​
/ Free passes obligatory for all the concerts!  To get a free pass send us an email to: kontakt@fundacjadobrejmuzyki.pl

SERDECZNIE ZAPRASZAMY! / YOU ARE WARMLY INVITED!
Dyrektor artystyczna / Artistic Director: Zuzanna Bator
Organizator / Organizer: Fundacja Dobrej Muzyki
Mecenasi / Donors: Przyjaciele Dobrej Muzyki, Darczyńcy zbiórki urodzinowej Partnerzy / Partners: Fundacja PZU, Gmina Świdnica, Pałac Makowice

www.fundacjadobrejmuzyki.pl