Idea

Koncerty Ziemi Świdnickiej to cykl wydarzeń skierowany do mieszkańców miejsc z utrudnionym dostępem do kultury, czyli przede wszystkim wsi. Na pomysł jego zorganizowania wpadliśmy w 2017 roku i od tamtej pory z radością kontynuujemy.

W większych miastach odbywa się dużo wydarzeń kulturalnych, natomiast tereny gminne są pod tym względem poszkodowane – odbywają się w nich głównie dożynki i festyny, mieszkańcom brak natomiast kontaktu z koncertami muzyki klasycznej. Koncerty Ziemi Świdnickiej mają pomóc Słuchaczom, dla których wyjazd do miasta na koncert może być problemem (np. niepełnosprawnym lub niezmotoryzowanym) w udziale w kulturze. Wstęp na wszystkie koncerty jest wolny, aby każdy zainteresowany mógł wziąć w nich udział.

Program jest zaplanowany w taki sposób, by słuchacze mogli dobrze przeżyć koncert – bez tzw. „hitów” klasyki, ale z programem, który również może być atrakcyjny i zrozumiały, także dzięki wprowadzeniu do koncertu przez konferansjera. Chcemy, by mieszkańcy wsi i mniejszych miejscowości w każdym wieku także stali się odbiorcami sztuki, która na co dzień jest dla nich niedostępna.

Dolny Śląsk jest pełen niezwykłych, urokliwych miejsc, które sprzyjają nie tylko turystyce, ale i kulturze. Kotlina Kłodzka, Karkonosze, Wrocław… Tereny piękne i dobrze wszystkim znane. Takich wyjątkowych miejsc nie brakuje również w okolicach Świdnicy – dowiedziemy tego już niebawem, organizując koncerty szlakiem zakątków mniej znanych i rzadziej odwiedzanych, a zdecydowanie wartych zobaczenia!

Nie tylko zadowalająca frekwencja na wydarzeniach świadczy o tym, że koncerty są ważne dla mieszkańców wsi i im potrzebne. Sympatycy i Stali Darczyńcy Fundacji, których mamy szczęście mieć wokół siebie, są współorganizatorami koncertów poprzez swoje darowizny! Ku naszej radości do grona Partnerów Cyklu dołączyli również Fundacja PZU, Gmina Świdnica oraz Urząd Marszałkowski Dolnego Śląska! Z całego serca dziękujemy za wspieranie kultury.

Harmonogram koncertów

IV Koncerty Ziemi Świdnickiej
IV Concerts in the Świdnica Region
Lutomia – Witoszów – Bojanice

18.04.2021, NIEDZIELA / SUNDAY, 20:00
PREMIERA ONLINE / ONLINE PREMIERE
Retransmisja koncertu z Kościoła pw. Przemienienia Pańskiego w Lutomi Dolnej / Retransmission of the concert fron the Church in Lutomia Dolna
Duet skrzypcowy / Violin duo
Katarzyna Boniecka i Maksymilian Grzesiak
W programie / Programme: J.M. Leclair, M. Reger, G. Bacewicz

03.05.2021, PONIEDZIAŁEK / MONDAY
Kościół Nawiedzenia NMP w Witoszowie Dolnym / The Church in Witoszów Dolny
Witoszów Dolny 124, 58-100 Witoszów Dolny
Ewelina Zawiślak – flet / flute
Agata Piotrowska-Bartoszek – obój / oboe
Katarzyna Wiwer – sopran / soprano
Zuzanna i Maciej Batorowie – organy / organ
W programie / Programme: Mikołaj z Krakowa, G.F. Haendel, M. Dring

16.05.2021, NIEDZIELA / SUNDAY
Kościół pw. Najświętszej Maryi Panny Częstochowskiej w Bojanicach / The Church in Bojanice
Bojanice 58A, 58-100 Świdnica
Karol Lipiński-Brańka – skrzypce / violin
Wiesław Ochwat – akordeon / accordion
W programie / Programme: A. Corelli, M. Górecki, F. Chopin

Informacje o formie i organizacji koncertów (z publicznością lub online) pojawią się na profilu Fundacji na Facebooku oraz stronie internetowej na tydzień przed wydarzeniem.

Wydarzenia towarzyszące: spotkania Muzycznego Foyer online. Szczegóły na stronie internetowej oraz Facebooku.

Information about the form and organization of the concerts (with an audience or online) will be published on Foundation’s Facebook page and website one week before the event.
Accompanying events: Music Foyer meetings online. Details on website and Facebook.

SERDECZNIE ZAPRASZAMY! / YOU ARE WARMLY INVITED!

Koncerty dofinansowano ze środków Fundacji PZU, z budżetu Gminy Świdnica oraz Samorządu Województwa Dolnośląskiego.

Dyrektor artystyczna / Artistic Director: Zuzanna Bator
Organizator / Organizer: Fundacja Dobrej Muzyki
Współorganizatorzy / Co-organizers: Parafia w Lutomii Dolnej, Parafia w Witoszowie Dolnym, Parafia w Bojanicach
Mecenasi / Donors: Przyjaciele Dobrej Muzyki