Ładowanie Wydarzenia
  • To event minęło.

221. Urodziny Christiana Schlaga. Koncert i spotkanie z prelekcją o Pamiętnikach Rodziny Schlagów

27 lutego, 18:00 - 19:00
wstęp wolny

27.02.2024r. Wtorek / Tuesday, o godzinie 18:00 / 6.00 PM

Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy / The City Public Library in Świdnica

WSTĘP WOLNY! SERDECZNIE ZAPRASZAMY! / FREE ENTRY! FEEL WARMLY INVITED!

Dr Maciej Bator, organista, realizując stypendium Prezydenta Świdnicy w roku 2023, przetłumaczył pierwszy tom Pamiętnika Rodziny Schlagów. Pamiętnik został mu podarowany przez Jürgena Schlaga, potomka świdnickiej rodziny organmistrzów. Zawiera opis wydarzeń dotyczących firmy oraz rodziny Schlagów, a także sytuacji międzynarodowej w latach 1902–1917.

W ramach realizacji stypendium Maciej Bator przygotował do tłumaczenia wspomnienia rodzinne (rękopis), przetłumaczył je na język polski, zredagował, a także napisał artykuły, odnosząc się do treści znalezionych w pamiętniku.

Przy okazji poznał wiele ciekawostek lokalnych związanych z historią Świdnicy i świdnickich instrumentów i miał okazję podjąć refleksję na temat pewnych analogii, które rysują się pomiędzy wydarzeniami sprzed 100 lat, a tymi, które obserwujemy współcześnie.

O tym wszystkim opowie podczas prelekcji 27 lutego, o godzinie 18:00 w Sali Cysterskiej Miejskiej Biblioteki Publicznej w Świdnicy przy ulicy Franciszkańskiej 18. Wykona również minirecital na pozytywie, czyli niewielkich przenośnych organach napędzanych ręcznie.

Maciej Bator, kantor Kościoła Pokoju w Świdnicy. Gry organowej uczył się w Polsce, Szwajcarii i w Niemczech. W roku 2019 obronił tytuł Doktora Sztuki na Akademii Muzycznej w Krakowie. Regularnie koncertuje, promuje muzykę organową, a także świdnicką firmę organmistrzowską „Schlag i Synowie”. Rozpowszechnia także ideę prywatnych koncertów organowych nawiązując do dawnych tradycji miast kupieckich. Wspólnie z żoną Zuzanną wykonuje duety organowe i transkrypcje, głównie utworów symfonicznych. Jest stypendystą Ministra Kultury oraz Prezydent Miasta Świdnicy – Beaty Moskal-Słaniewskiej. Założył pierwszą w Polsce Szkołę Organów Online.

Organizatorzy: Miejska Biblioteka Publiczna w Świdnicy, Fundacja Dobrej Muzyki.

Szczegóły

Data: