Ładowanie Wydarzenia

Koncert Festiwalu Schlaga: Agata i Winfried Lichtscheidel (organy / organ)

30 sierpnia, 18:30 - 19:30

IX Międzynarodowy Festiwal Organowy im. Christiana Schlaga

IX International Christian Schlag Organ Festival

Czerwiec-Wrzesień 2024 / June-September 2024

________________

30.08.2024,  PIĄTEK / FRIDAY, 18:30 /  6:30 P.M.

Kościół Pokoju pw. św. Trójcy / The Church of Peace in Świdnica

Plac Pokoju 6, Świdnica

WSTĘP WOLNY! / FREE ENTRY! SERDECZNIE ZAPRASZAMY! / FEEL WARMLY INVITED!

Agata i Winfried Lichtscheidel (Landsberg – Niemcy) – organy / organ

W programie / Programme:

Franz Schmidt (1874-1939) – Preludim i fuga D-dur „Alleluja“

Ludwig van Beethoven (1770-1827) – Adagio F-dur für Flötenuhr

Sigfied Karg-Elert (1877-1933) – Trois Impressions Op. 72

Harmonies du soir, Clair de lune, La nuit

Henryk Jan Botor (*1960) – Mare Crisium

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Adagio und Rondo c/C ( transkrypcja na organy na cztery ręce: Gerhard Weinberger)

Enjott Schneider (*1950) – Alpha et Omega in memoriam Anton Bruckner – utwór skomponowany na 200. rocznicę urodzin A. Brucknera

Charles Tournemire (1970-1939) – In Assumptione B.M.V. I-III

Camille Saint-Saëns (1835-1921) – Bachanalia z opery „Samson i Dalila“ (transkrypcja na organy na cztery ręce: Hans Uwe Hielscher)

Agata Lichtscheidel – polska organistka koncertująca. Absolwentka Akademii Muzycznej w Krakowie (klasa organów prof. Józefa Serafin) oraz Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst w Stuttgarcie – dyplom Konzertexamen (klasa organów prof. Bernharda Haasa) oraz Historische Tasteninstrumente. Agata Lichtscheidel jest laureatką licznych nagród w międzynarodowych konkursach organowych, m.in. 1. nagroda w konkursie organowym w ramach 16. Międzynarodowego Festiwalu Muzyki Religijnej w Rumii (2004), 2. nagroda oraz nagroda publiczności w ramach 7. Festiwalu Organowego „Fugato” w Bad Homburg w Niemczech (2008) oraz 1. nagroda na Międzynarodowym Konkursie Organowym w Korschenbroich w Niemczech (2013). Agata Lichtscheidel koncertuje jako solistka m.in. w Polsce, Niemczech, Francji, Słowacji. Wraz ze swoim mężem Winfriedem dokonała nagrania płytowego z utworami solowymi oraz na cztery ręce, m.in. z własną transkrypcją Allegro con brio z 8. Symfonii Antonina Dvořáka. W latach 2017 – 2023 pełniła funkcję organistki i dyrygentki (Stiftskantorin) w parafii St. Bonifatius und Lambertus we Freckenhorst.

Winfried Lichtscheidel – niemiecki organista koncertujący. Absolwent Staatliche Hochschule für Musik w Stuttgarcie (klasy organów m.in. prof. Bernhard Haasa i prof. Ludgera Lohmanna). Winfried Lichtscheidel jest laureatem licznych nagród w międzynarodowych konkursach organowych, m .in. 1. miejsce w Europejskim Konkursie Organowym w Ljubljanie, 1. miejsce w Międzynarodowym Konkursie Organowym Domberg-Prediger w Erfurcie, 1. miejsce w Międzynarodowym Konkursie Organowym „Olivier Messiaen und Max Reger“ w Graz oraz 1. miejsce w Międzynarodowym Konkursie Organowym w Landsberg. Winfried Lichtscheidel koncertuje jako solista na renomowanych festiwalach organowych w wielu krajach europejskich. W latach 2010-2023 roku był kantorem w parafii St. Martinus und Ludgerus w Sendenhorst, gdzie dokonał nagrań płytowych na organach firmy Woehl -, m.in. wszystkich symfonii Ch. M. Widora oraz L. Vierne´a oraz – wraz ze swoją żoną Agatą – z utworami na cztery ręce. Jego nagranie dziesięciu symfonii organowych Ch. M. Widora otrzymało w 2018 roku najwyższą nagrodę na niemieckim rynku płytowym w kategorii muzyki klasycznej: Preis der deutschen Schallplattenkritik.Od kwietnia 2023 roku, jako następca Johannesa Skudlika pełni funkcję dyrektora muzycznego w kościele parafialnym Mariae Himmelfahrt oraz w dekanacie w Landsbergu nad Lechem w Bawarii.

Na reprezentatywnych organach kościoła parafialnego Mariae Himmelfahrt dokonał nagrania płytowego wszystkich siedmiu fantazji chorałowych Maxa Regera (Label Ambiente Audio).

________________

Międzynarodowy Festiwal Organowy im. Christiana Schlaga to cykl koncertów organowych odbywający się od 2016 roku w dolnośląskich kościołach, wyposażonych w organy firmy Schlag & Söhne. Organizatorem Festiwalu jest Fundacja Dobrej Muzyki.

Sprawdź pozostałe terminy koncertów festiwalowych: https://www.fundacjadobrejmuzyki.pl

Dyrektor artystyczna Festiwalu / Artistic Director: Zuzanna Bator

Organizatorzy / Organizers: Fundacja Dobrej Muzyki i Kościół Pokoju w Świdnicy

Partnerzy / Partners: Świdnicki Ośrodek Kultury, Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Starostwo Powiatowe w Świdnicy,  Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Świdnicy, WSSE Invest Park

Mecenasi / Donors: Przyjaciele Dobrej Muzyki (regularni Darczyńcy Fundacji), Firma Szkoleniowo-Doradcza Anna Szywała, SONEL, CLOOS-Polska, Drukarnia Edytor, Manufaktura Wspomnień, Palarnia Blend, Pasieka Janówka, Winnica Świdnicka

Projekt „IX Międzynarodowy Festiwal Organowy im. Christiana Schlaga” dofinansowano ze środków ze środków Gminy Miasta Świdnica, Starostwa Powiatowego w Świdnicy oraz Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej Invest-Park. Projekt współfinansowany ze środków Samorządu Województwa Dolnośląskiego.

Organizator

Fundacja Dobrej Muzyki