Ładowanie Wydarzenia
  • To event minęło.

Koncert Festiwalu Schlaga: Janusz Wawrowski (skrzypce / violin) Maciej Bator (organy / organ)

28 czerwca, 18:30 - 19:30
wstęp wolny

IX Międzynarodowy Festiwal Organowy im. Christiana Schlaga

IX International Christian Schlag Organ Festival

Czerwiec-Wrzesień 2024 / June-September 2024

________________

28.06.2024, PIĄTEK / FRIDAY, 18:30 /  6:30 P.M.

Kościół Pokoju pw. św. Trójcy / The Church of Peace in Świdnica

Plac Pokoju 6, Świdnica

WSTĘP WOLNY! / FREE ENTRY! SERDECZNIE ZAPRASZAMY! / FEEL WARMLY INVITED!

Janusz Wawrowski (Warszawa – Polska) – skrzypce / violin

Maciej Bator  (Świdnica – Polska) – organy / organ

W programie / Programme:

Grażyna Bacewicz (1909–1969)
Sonata da Camera

Feliks Nowowiejski (1877–1946)
Offertoire, Op. 8 No. 2

Ralph Vaughan Williams (1872—1958)
The Lark Ascending

Grażyna Bacewicz (1909–1969)
Partita na skrzypce solo

Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644—1704) na
Sonata I in D (Preludium, Aria/Variatio, Finale)

Johann Sebastian Bach (1685–1750)
Sonata nr 1, BWV 1001

Ralph Vaughan Williams (1872—1958)
The Lark Ascending

Janusz Wawrowski – jeden z najwybitniejszych i najbardziej doświadczonych skrzypków swojego pokolenia. Koncertował jako solista m.in. Musikverein w Wiedniu, Wigmore Hall w Londynie, Elbphilharmonie w Hamburgu, Beethoven- Saal w Stuttgarcie, Seoul Arts Center, Litewskiej Filharmonii Narodowej w Wilnie, De Doelen w Rotterdamie, Kravis Center w West Palm Beach, Teatro Teresa Carreῆo w Caracas, Beethoven Haus w Bonn, Eslite Performance Hall w Taipei, Filharmonii Narodowej w Warszawie, NFM we Wrocławiu, NOSPR w Katowicach, czy Filharmonii im. M. Karłowicza w Szczecinie.

Jest od wielu lat związany z wytwórnią Warner Classics, dla której wydał sześć solowych albumów oraz szereg singli. Nagrania fonograficzne artysty przynoszą mu znakomite recenzje krytyki oraz wiele znaczących nagród. Najnowsza płyta, Chopin Inspirations jest nominowana do nagrody Fryderyk 2024. Poprzedni album Phoenix, uzyskał nominacje do ICMA 2021, PdSK, Opus Klassik 2021 oraz Fryderyk 2021. Została ona także wybrana albumem miesiąca w brytyjskim Presto Classic oraz płytą tygodnia w londyńskim radio Classic fm, Norddeutscher Rundfunk oraz w Polskim Radio Dwójce. Jest laureatem nagrody Fryderyk 2017 i 2019, będącej najważniejszym wyróżnieniem fonograficznym w Polsce.

Artysta dokonał wielu premier koncertów skrzypcowych. Specjalnie dla niego utwory pisali: Tomasz J. Opałka, Marcin Markowicz, Norbert Palej, Dariusz Przybylski oraz Albena Petrovic. Z jego inicjatywy powstała szczególna rekonstrukcja Koncertu skrzypcowego Różyckiego, który zaginął w zrujnowanej Powstaniem Warszawie w 1944 roku.

Za wybitną działalność artystyczną i społeczną został uhonorowany przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego medalem Zasłużony dla Kultury Polskiej. Na swoim koncie ma nominację do nagrody „Koryfeusz Muzyki Polskiej” w kategorii „Osobowość Roku” 2018 i statuetkę Norwida 2019.

Gra na skrzypcach Antonio Stradivariego z 1685 roku.

Maciej Bator– kantor Kościoła Pokoju w Świdnicy. Gry organowej uczył się w Polsce (absolwent Uniwersytetu Muzycznego F. Chopina w Warszawie w klasie organów prof. Andrzeja Chorosińskiego) , Szwajcarii (rok studiów w Konserwatorium w Genewie – klasa organów prof. Vincent Thevenaz), Niemczech (Musikhochschule w Stuttgarcie – absolwent studiów podyplomowych w klasie organów Jona Laukvika) i Szwecji (liczne kursy mistrzowskie). W roku 2019 obronił tytuł Doktora Sztuki na Akademii Muzycznej w Krakowie.

Regularnie koncertuje, promuje muzykę organową a także świdnicką firmę organmistrzowską „Schlag i Synowie”. Rozpowszechnia także ideę prywatnych koncertów organowych w nawiązaniu do dawnych tradycji miast kupieckich. Wspólnie z Żoną Zuzanną wykonuje duety organowe i transkrypcje, głównie utworów symfonicznych. Ma trzech synów, Bernarda (2013), Leonarda (2015) i Henryka (2020).

Jest stypendystą Ministra Kultury oraz Prezydenta Miasta Świdnicy.

________________

Międzynarodowy Festiwal Organowy im. Christiana Schlaga to cykl koncertów organowych odbywający się od 2016 roku w dolnośląskich kościołach, wyposażonych w organy firmy Schlag & Söhne. Organizatorem Festiwalu jest Fundacja Dobrej Muzyki.

Sprawdź pozostałe terminy koncertów festiwalowych: https://www.fundacjadobrejmuzyki.pl

Dyrektor artystyczna Festiwalu / Artistic Director: Zuzanna Bator

Organizatorzy / Organizers: Fundacja Dobrej Muzyki i Kościół Pokoju w Świdnicy

Partnerzy / Partners: Świdnicki Ośrodek Kultury, Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Starostwo Powiatowe w Świdnicy,  Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Świdnicy, WSSE Invest Park

Mecenasi / Donors: Przyjaciele Dobrej Muzyki (regularni Darczyńcy Fundacji), Firma Szkoleniowo-Doradcza Anna Szywała, SONEL, CLOOS-Polska, Drukarnia Edytor, Manufaktura Wspomnień, Palarnia Blend, Pasieka Janówka, Winnica Świdnicka

Projekt „IX Międzynarodowy Festiwal Organowy im. Christiana Schlaga” dofinansowano ze środków ze środków Gminy Miasta Świdnica, Starostwa Powiatowego w Świdnicy oraz Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej Invest-Park. Projekt współfinansowany ze środków Samorządu Województwa Dolnośląskiego.

Szczegóły

Data: