Ładowanie Wydarzenia

Koncert: Ewa Bąk (organy) i Marcin Ciszewski (kontratenor)

21 września, 19:00 - 20:00
wstęp wolny

VII Koncerty Ziemi Świdnickiej

21.09.2024, sobota, godz. 19.00, Kościół pw. św. Anny w Grodziszczu

Ewa Bąk (Bielsko-Biała- Polska) – organy
Marcin Ciszewski (Gdańsk -Polska) – kontratenor*

W programie:

A.CAMPRA(1660-1744)-  RIGAUDON

CACCINI(1546-1618)- CANZONETTA *

E. BACH(1759-1845)- TOCCATA

A.LOTTI(1667-1740)- ARIETTA „PUR DICESTI, O BOCCA BELLA” *

BOCCHERINI(1743-1805)-  MENUET

CESARZ  LEOPOLD I(1640-1705)- ARIA „TACI, O CORE” *

M.T.A. PINOTTINI(1720-1795)- SONATA PER ORGANO

F.SCHUBERT(1797-1828)- LITANIA , D 343 *

MOZART(1719-1787)- 4 MINIATURY Z CYLKU „PORANEK I WIECZÓR”

BRAHMS(1833-1897)-  „O LADY  BIRD”(MARIENWŰRMCHEN) *

I.SPERGHER(1734-1808)-  SONATA F-DUR

HILLER(1811-1885)-  MODLITWA*

QUIRICI(1824-1896)- POLKETTINA

G. B. BONONCINI(1672-1750)- „GLORIA ‘’ Z OPERY „GRISELDA”*

Ewa  Bąk pochodzi z  Bielska- Białej; ukończyła liceum muzyczne  w klasie fortepianu oraz Wrocławską Akademię Muzyczna w klasie organów prof. Romualda Sroczyńskiego. Brała udział w kursach prowadzonych przez: Guy Boveta, Herberta Wulfa, Josefa Hofera, Oliviera Latry, Gerharda Weinbergera, Bernharda Gferera, Wolfganga Zerera, Ludgierda Lohmana,  Michala Novenko, Petera van Dijka, Juliana Gembalskiego, Marka Toporowskiego, Mariettę Kruzel-Sosnowską. Ukończyła studium korepetycji wokalnej przy Akademii Muzycznej we Wrocławiu. Koncertuje w kraju i za granicą (Szwecja, Belgia, Niemcy, Czechy, Szwajcaria). Zajmuje się kameralistyką zarówno na fortepianie jak i na organach. Współpracuje z wieloma solistami  instrumentalistami i  wokalistami: Kałudi Kałudow, Józef Frakstein, Anna Nyberg, Jadwiga Teresa Stępień, Izabela Kłosińska, Jacek  Szymański, Dumitru Harea, Marcin Wolak, Marcin Ciszewski (z którym nagrała płytę) oraz z zespołem „Barok Tune”. Ma w swym dorobku artystycznym koncerty z chórami z Japonii, USA , Austri  oraz  z Orkiestrą  Kameralną im. Arcyksiężnej  Marii  Krystyny  Habsburg. Brała udział jako akompaniatorka w kursie interpretacji muzyki operowej i pieśni w Bałtyckim Teatrze Dramatycznym w Koszalinie. Została wyróżniona Złotą Odznaką Honorową Polskiego Związku Chórów i Orkiestr. Jest  kierownikiem artystycznym cyklu koncertów organowych w Bystrej Krakowskiej, w Starym  Bielsku oraz w Wiśle.

Marcin Ciszewski – należy do ścisłego grona pierwszych polskich kontratenorów, którzy posiadają istotny udział w rozwoju sztuki wokalnej nurtu autentyzmu w Polsce przełomu XX i XXI wieku. Ukończył studia jako tenor, kontratenor i haute-countre, co jest ewenementem w skali światowej. Uzyskał dyplom z wyróżnieniem w klasie śpiewu prof. Piotra Kusiewicza w 1999 roku. Obecnie pracuje na stanowisku profesora na Wydziale Wokalno-Aktorskim Akademii Muzycznej w Gdańsku. Prowadzi swoją klasę śpiewu solowego, wykłada również historyczny śpiew solowy oraz literaturę specjalistyczną w Podyplomowym Studium Muzyki Dawnej na tej samej uczelni. Bada historię i fizjologię głosów kontratenorowych, prowadzi prelekcje i szkolenia z zakresu emisji głosu dla licznych grup zawodowych i środowisk akademickich. Marcin Ciszewski zaśpiewał kilkaset koncertów w Polsce i całej Europie. Koncertował z uznanymi zespołami, solistami, orkiestrami i dyrygentami. Wystąpił na wielu festiwalach krajowych i zagranicznych, m.in. pod patronatem prezydentów: Aleksandra Kwaśniewskiego i Jacques’a Chiraca (Festiwal Vezere we Francji – program Nova Polska 2004). Ma na swoim koncie kilkanaście światowych prawykonań utworów nie tylko z kręgu muzyki dawnej, ale również prawykonań utworów specjalnie dla Niego napisanych przez kompozytorów współczesnych. Od 2006 roku Marcin Ciszewski współpracuje z wybitną organistką Ewą Bąk. Wspólnie wystąpili na ponad stu krajowych i międzynarodowych festiwalach organowych. Jako wyjątkowy artystyczny duet, dokonują nagrań płytowych, radiowych i telewizyjnych w tym światowych prawykonań utworów polskich kompozytorów m.in. Mariana Sawy i Jacka Urbaniaka. Marcin Ciszewski dokonał wielu nagrań CD, radiowych i telewizyjnych. Wielokrotnie nagrywał dla Polskiego Radia i Telewizji, francuskiego telewizyjnego kanału muzycznego Mezzo oraz RadioClassique. Należy do europejskiego stowarzyszenia artystów Spedidam z siedzibą w Paryżu. (SPEDIDAM założona w 1959 roku, jest organizacją zbiorowego zarządzania prawami własności intelektualnej artystów wykonawców). Za wybitne osiągnięcia swojego chińskiego absolwenta-Tianji Liu, Marcin Ciszewski został uhonorowany międzynarodowymi tytułami: Oustanding Teacheroraz Excellent Vocal Teacher.

WSTĘP WOLNY

_______________

Koncert dofinansowano ze środków Gminy Świdnica.

Dyrektor artystyczna: Zuzanna Bator

Organizator: Fundacja Dobrej Muzyki

Mecenasi: Przyjaciele Dobrej Muzyki – Regularni Darczyńcy Fundacji, Pasieka Janówka

Partnerzy: Gmina Świdnica, Parafia w Witoszowie Dolnym, Parafia w Grodziszczu, Pałac Gruszów