Listopad każdego roku to dla wielu działaczy organizacji pozarządowych czas przede wszystkim startowania w konkursach o dotacje ministerialne. Zaś początek roku – to moment oczekiwania na ich wyniki. Nas interesuje przede wszystkim Ministerstwo Kultury i rozstrzygnięcia kilku konkursów, do których regularnie stajemy w listopadzie. Jest to więc dobry czas, by opowiedzieć Ci bardziej szczegółowo, czym są dla nas dotacje (tzw. granty czy dofinansowania) i dlaczego je pozyskujemy.

Wnioski grantowe piszemy od samego początku istnienia Fundacji (ok. 2013 r.) – długo przed tym, jak zaczęliśmy zbierać pieniądze od Mecenasów i Darczyńców oraz prosić o regularne darowizny, które dziś są podstawą naszego funkcjonowania. Mogę więc śmiało powiedzieć, że mamy kilkuletnie doświadczenie w pozyskiwaniu grantów.

Ubieganie się o dofinansowania, by móc z satysfakcjonującym budżetem organizować każde przedsięwzięcie, to jeden z praktykowanych przez nas w Fundacji Dobrej Muzyki sposobów działania.

Koncert w Witoszowie Dolnym 2019 rok
fot. Marcin Trzpiot, Witoszów Dolny 2019

Jesteśmy do tego tak bardzo przyzwyczajeni, że mówiąc podczas koncertów „Festiwal jest organizowany dzięki dofinansowaniu z…. W ramach programu… realizowanego przez….” myślimy, że wszyscy wiedzą o co chodzi. Tymczasem dzięki rozmowom z naszymi Słuchaczami i Przyjaciółmi, przekonałam się, że nie jest to wcale oczywiste.

Część Słuchaczy myśli, że Fundacja „z automatu” dostaje pieniądze na swoje działania, tak jak samorządowe instytucje kultury (ośrodki kultury, muzea, biblioteki). Jest jednak inaczej – żadnych pieniędzy nie otrzymujemy za sam fakt istnienia i działania. Żadna instytucja publiczna nie ma obowiązku utrzymywania organizacji pozarządowych, nie mamy więc stałego „odgórnego” źródła finansowania zapewniającego stabilność. Jesteśmy organizacją POZARZĄDOWĄ – to oznacza, że powinniśmy być i CHCEMY być niezależni od finansowania ze środków publicznych, aby bez względu na pozyskane tą drogą pieniądze realizować naszą Misję. W innym wypadku niczym nie różnilibyśmy się od np. samorządowych instytucji kultury, których utrzymanie jest uwzględniane w budżecie gminy/powiatu. Ideą istnienia organizacji pozarządowych jest funkcjonowanie dzięki zaangażowaniu i dobrej woli obywateli.

Pisząc wnioski o dotacje, nie wystarczy wymyślenie wartościowego projektu, pięknego koncertu, wystawy, wydarzenia, aby dana instytucja publiczna (gmina/ powiat/ województwo/ ministerstwo kultury) przekazała nam na nie środki finansowe. Taki pomysł musi okazać się atrakcyjny dla osób przyznających dotacje, zgodny z priorytetami programu grantowego i wygrać konkurs ogłaszany przez dany urząd. Ubiegających się o granty jest zazwyczaj dużo więcej niż środków do podziału, dlatego im więcej chętnych startuje w konkursie, tym większa konkurencja między propozycjami i mniejsze szanse na otrzymanie pełnej wnioskowanej kwoty.

Jeśli nasza oferta otrzyma dofinansowanie w danym konkursie, możemy zorganizować zaplanowane wydarzenia. Po zakończeniu „projektu” (koncertu, festiwalu) następuje czas wyznaczony na złożenie rozliczenia – bardzo dokładnie wykazujemy, że pieniądze zostały wydane na cel zgodny z umową, podatki zapłacone, koncerty odbyły się w określonym w umowie czasie, miejscu i składzie oraz że publiczność na nie przyszła. W sprawozdaniu przedstawiamy niezbędne dokumenty poświadczające, że wydaliśmy pełną kwotę dofinansowania i zrealizowaliśmy 100% planów. A także, że procentowy udział dotacji nie zwiększył się – czyli że finansowy wkład własny (inne pieniądze niż z dotacji ministerialnej) był taki, jak planowaliśmy lub większy. Do „raportu końcowego” dołączamy kopie rachunków i potwierdzenia przelewów. W przypadku dużych projektów są to takie ilości dokumentów, że nie mieszczą się do normalnych kopert i wypełniają po brzegi standardowe segregatory.

Czy w tym momencie myślisz: „Ale to skomplikowane!”? – tak właśnie jest. Rozliczanie projektów wymaga bardzo dużo pracy ze strony koordynatorów oraz księgowej. Bez doświadczonej osoby nie dalibyśmy sobie rady (w tym miejscu bardzo serdecznie dziękuję niezastąpionej Pani Teresie!). Po złożeniu raportu przeważnie okazuje się z różnych powodów, że trzeba złożyć do niego poprawki. Ta praca potrafi się ciągnąć miesiącami. Większość czasu poświęcanego na pisanie i rozliczanie dotacji o wiele chętniej poświęcilibyśmy na organizację kolejnych koncertów. Nie narzekam jednak – jestem bardzo wdzięczna za każdy otrzymany grant i szczęśliwa, że możemy korzystać z tak pomocnego źródła finansowania. Jest jednak coś, co cieszy mnie bardziej….

Wsparcie Mecenasów i Darczyńców. Przyjaciele Dobrej Muzyki

Większą satysfakcję i wolność w realizacji misji Fundacji Dobrej Muzyki dają mi i całemu Zespołowi Fundacji Twoje darowizny – czyli pieniądze, które Ty – Darczyńca przekazujesz Fundacji. Twoje pieniądze mogą stać się „wkładem własnym” dla zewnętrznego dofinansowania (dzięki temu jedno skomplikowane rozliczenie do składania mniej), lub też w 100 % sfinansować wydarzenie – miód na moje serce! Mieliśmy już takie sytuacje w 2019 i 2020 r.

Dzięki Twojemu regularnemu wsparciu możemy jako Fundacja pracować przez cały rok niezależnie od zdobytych dotacji – dzięki Tobie stać nas będzie na organizowanie coraz większej liczby wydarzeń na jak najwyższym poziomie. Naszą misją jest uczenie lepszego rozumienia muzyki organowej. Marzymy, by koncerty odbywały się w rejonie świdnickim i wałbrzyskim tak często, jak to tylko możliwe! Przed nami ambitne zadanie: Tworzymy tu, w naszej okolicy, prężny ośrodek muzyki organowej! Potrzebujemy Twojego zaangażowania, by ta wizja się spełniła. Jak możesz przyczynić się do rozbudowy naszego centrum organowego?

Zapraszam Cię do współtworzenia z nami Fundacji Dobrej Muzyki. Wesprzyj naszą działalność! Dołącz do grona Współczesnych Mecenasów Sztuki – zostań naszym Darczyńcą! TUTAJ dowiesz się jak to zrobić: https://fundacjadobrejmuzyki.pl/wsparcie/

Dziękuję Ci za przeczytanie wpisu aż do tego miejsca i zapraszam do wspólnego realizowania Misji Fundacji!

Zuzanna Bator
Prezes Fundacji Dobrej Muzyki

Zostań Mecenasem kultury! Wspieraj naszą Fundację!
www.fundacjadobrejmuzyki.pl/wsparcie