Granty (lub inaczej dotacje) to pieniądze, które organizacja pozarządowa – inaczej NGO (z ang. non-government organisation) – może pozyskać na realizację konkretnego pomysłu, biorąc udział w „konkursie grantowym”. Każda fundacja jest organizacją pozarządową – wobec tego Fundacja Dobrej Muzyki może ubiegać się o takie środki. W tym celu składamy wniosek, w którym opisujemy nasz „projekt” – czyli przedsięwzięcie, na które chcemy uzyskać dofinansowanie.

Przeważnie wnioski składamy używając konkretnego formularza, w którego rubrykach wpisujemy potrzebne informacje. Jest to dość skomplikowane – trzeba nauczyć się posługiwania językiem grantów: rozróżnić cele projektu, spodziewane rezultaty, oraz wskaźniki – liczby (np. ile osób przyjdzie na koncert, o ile procent wzrośnie ich wiedza etc). Na etapie pisania wniosku trzeba mieć już harmonogram oraz plan wydarzeń, chociaż wcale jeszcze nie wiemy, czy pozyskamy na niego 10 tys. zł, 100 tys zł, 1 tys czy może nic! Do złożenia wniosku potrzebny jest dobrze skonstruowany budżet, czyli zawierający tylko koszty niezbędne do realizacji zadania, odpowiednio wyważone (realne kwoty).

Napisanie dobrego wniosku to zatem niejednokrotnie tygodnie naszej pracy. Nie gwarantuje to jednak pozyskania pieniędzy – chętnych jest dużo więcej niż środków do rozdysponowania. Wnioski do Ministerstwa Kultury piszemy w drugiej około połowy listopada. Teoretycznie wyniki powinny być podane do wiadomości do końca stycznia, jednak przeważnie czekamy znacznie dłużej. Kiedy okazuje się, że nie otrzymaliśmy grantu, szybko ustalamy, czy wystarczy nam pieniędzy z innych źródeł, by zorganizować wydarzenie bez niego – jeśli nie, ewentualnie z przykrością z niego rezygnujemy.

Możemy też zmniejszyć rozmach – zrobić mniej koncertów, nie zapraszać artystów zza granicy, etc. Naszym priorytetem zawsze jest najwyższa jakość, więc negatywne rozstrzygnięcie mobilizuje do szukania pieniędzy z innych źródeł. Jeżeli otrzymamy dofinansowanie, jest ono najczęściej przyznane w kwocie mniejszej niż wnioskowana (przykładowo: wnioskowaliśmy o 150 tysięcy zł, otrzymaliśmy 68 tys.). Na tym etapie wykonuje się „aktualizację wniosku”, czyli przerobienie projektu biorąc pod uwagę otrzymane dofinansowanie. Zawsze trzeba wykazać wkład własny – ok. 15 %. Inaczej mówiąc, jeżeli otrzymujemy dofinansowanie 68 tysięcy, dokładamy do tego minimum 11 tysięcy z innych źródeł. Jeżeli te 11 tysięcy pochodzi z innej dotacji, te dwa dofinansowania stają się dla siebie wzajemnie „wkładami własnymi” organizacji.

Brzmi skomplikowanie… i tak właśnie jest!
A po wszystkim trzeba złożyć jeszcze szczegółowe sprawozdanie ze sposobu wydania pieniędzy oraz z realizacji przedsięwzięcia ;), co szerzej opisaliśmy w poprzednim wpisie: KLIK.

Dlaczego więc wciąż z nich korzystamy i wykonujemy te wszystkie pracochłonne czynności? By zwiększać skalę naszych działań i docierać z muzyką organową do Przyjaciele Dobrej Muzykikolejnych osób! Im więcej Fundacja pozyskuje środków, tym lepiej i skuteczniej może realizować swoją misję – a co za tym idzie, organizować więcej koncertów. Pomysłów, planów i niezbędnego doświadczenia mamy mnóstwo – ograniczają nas tylko nasza kreatywność i pieniądze. Stajemy więc nie tylko do konkursów o dotacje ministerialne, ale również to tych organizowanych przez samorządy oraz tzw. fundacje korporacyjne.

Ale jest jeszcze wspanialszy sposób organizowania koncertów – współtworzenie ich z prawdziwymi miłośnikami muzyki! Jak?

Tworzymy grono Regularnych Darczyńców Fundacji, których lubimy nazywać Przyjaciółmi Dobrej Muzyki.  Dzięki hojności tych Osób i Przedsiębiorstw spokojnie planujemy kolejne przedsięwzięcia artystyczne i edukacyjne, a później realizujemy bez obaw, że w ostatniej chwili zostaniemy bez pieniędzy. Stabilność, którą zapewniają na Przyjaciele, dodaje nam śmiałości w rozwijaniu działań i pozwala zachować wysoką jakość wszystkich organizowanych wydarzeń.

Jeśli Tobie zależy na kontakcie z muzyką klasyczną, w tym organową, podobnie jak nam, zapraszamy Cię do grona Przyjaciół Dobrej Muzyki!  Wesprzyj nas i zostań współorganizatorem wszystkich wydarzeń Fundacji! Kliknij TUTAJ i przejdź do strony z danymi do przelewu tradycyjnego lub płatności PayPal, albo kliknij w link: https://fundacjadobrejmuzyki.pl/wsparcie/

Każda wpłata przybliża nas do spełnienia naszej wizji o prężnym ośrodku muzyki organowej! Ty też możesz się do tego przyczynić! W razie jakichkolwiek pytań skontaktuj się z nami, z przyjemnością odpowiemy na wszystkie pytania. Dane kontaktowe znajdziesz tutaj: https://fundacjadobrejmuzyki.pl/kontakt/