Cykl „III Koncerty Ziemi Świdnickiej” będzie składał się z 3 kameralnych koncertów wykonywanych w wiejskich kościołach oraz w pałacu znajdujących się w okolicach Świdnicy. Przedsięwzięcie powstało z chęci przyjścia z muzyką klasyczną do przestrzeni najbliższych Słuchaczom – czyli do ich miejsc zamieszkania.

19.10.2019, SOBOTA / SATURDAY, godz. 18:00
Pałac Gruszów / Gruszów Palace
Gruszów 10, 58-124 Marcinowice

Duo akordeonowe
Maciej Zimka & Wiesław Ochwat

W programie / Programme: Musorgski/Ravel, Grieg, Strawiński, Bargielski, Zimka

Duet Zimka&Ochwat powstał w 2013 roku. Zespół tworzy dwóch uznanych, wielokrotnie nagradzanych artystów i wybitnych absolwentów Akademii Muzycznej w Krakowie: Maciej Zimka – akordeon, Wiesław Ochwat – akordeon. Ich grę cechuję precyzja wykonań połączona z odważną, niestandardową interpretacją. Zespół zdobył m.in.: III nagrodę na VIII Międzynarodowym Konkursie im. Andrzeja Krzanowskiego oraz III nagrodę w 49. Konkursie Akordeonowym Citta di Castelfidardo (Włochy) a koncertował m.in.: na III Krakowskim Festiwalu Akordeonowym, XII Festiwalu Muzyki Andrzeja Krznowskiego „Alkagran” w Czechowicach-Dziedzicach, festiwalu „Prikarpacka Wesna” w Ivano-Frankivsku (Ukraina), 28. Ibla Festival w Ragusie (Włochy) czy XIII Les Cles du Classique w Sainte Leocadie (Francja) Duet wykonuje muzykę klasyczną, współczesną oraz rozrywkową. W ich repertuarze znajdują się m.in. J.S. Bach, Z. Bargielski, A. Krzanowski, G. Faure, I. Stravińsky, E. Grieg, B. Precz, czy M. Zimka. Wykonania duetu zawsze są pełne emocji oraz artystycznej pasji. Akordeoniści porywają publiczność, zabierając słuchaczy do swojego, wyrazistego muzycznego świata.

WSTĘP WOLNY! / ENTRY FREE!
Serdecznie zapraszamy! / You are warmly invited!

Cykl organizowany jest przez Fundację Dobrej Muzyki dzięki wsparciu Mecenasów: Przyjaciół Dobrej Muzyki (Regularnych Darczyńców), Darczyńców związanych ze zbiórką internetową na portalu Zrzutka.pl, Pałacu Gruszów oraz Starostwu Powiatowemu w Świdnicy.