Mogło koncertów nie być.

W sierpniu okazało się, że pieczołowicie napisane wnioski o dotacje na Cykl „Koncerty Ziemi Świdnickiej” nie przeszły dalej w konkursach, a na ubieganie się o inne środki tego typu nie starczyło czasu i sił. Sytuacja wyglądała raczej czarno, ale cóż – z grantami tak bywa. Raz są, raz ich nie ma. Na wyniki konkursów nie mamy wpływu. Zrobiliśmy, co mogliśmy.

I wtem niespodzianka.

Z pomocą w organizacji jednego koncertu z Cyklu przyszedł Mecenas – hotel Pałac Gruszów, dzięki któremu w tym miejscu zagości muzyka kameralna. Nieocenionym wsparciem okazali się również Regularni Darczyńcy, których darowizny pokryły pozostałą część wydatków na koncert w Gruszowie. Wstąpiła w nas silna motywacja, by włożyć wysiłek w zebranie potrzebnych pieniędzy i zrealizować choć w minimalnym stopniu nasze plany, czyli dwa koncerty w małych miejscowościach powiatu świdnickiego. Wpadliśmy na pomysł zbiórki internetowej, której celem było 6 000 zł – koszt zaplanowanego drugiego koncertu, w Witoszowie Dolnym.

Cykl „Koncerty Ziemi Świdnickiej” odbył się po raz pierwszy w 2017 roku z potrzeby wyjścia z muzyką do Melomanów, którym z różnych względów trudno jest dotrzeć do miast na wydarzenia kulturalne. Przedsięwzięcie od razu skradło serca Słuchaczy i nasze. Dzięki koncertom odwiedziliśmy urokliwe wiejskie kościoły i dawne pałace dolnośląskich arystokratów. Cykl został ciepło przyjęty przez publiczność i dlatego tym bardziej zależało nam, by zorganizować go również tej jesieni!

Zbiórka trwała dwa tygodnie. Na dwa dni przed jej zakończeniem akcja osiągnęła 100%, ale nadal otrzymywaliśmy deklaracje o wpłatach. Wtedy postanowiliśmy zorganizować trzeci koncert – popis uczniów i absolwentów okolicznych szkół muzycznych w kościele w Śmiałowicach. Podnieśliśmy kwotę zbiórki do 7 000 zł i czekaliśmy w napięciu, czy zdołamy wcielić w życie ten szalony plan.

I… zrobiliśmy to! Zebraliśmy całą potrzebną kwotę na zorganizowanie koncertów z cyklu „Koncerty Ziemi Świdnickiej” w Witoszowie Dolnym i Śmiałowicach! My – czyli 95 Darczyńców oraz Zespół Fundacji. Nasza radość po sukcesie zbiórki była w niedzielę 15.09.2019 r. ogromna.

Ostatecznie zebraliśmy 8 000 zł łącznie przez portal „http://zrzutka.pl” oraz z wpłat bezpośrednio na konto Fundacji.
Jednak najbardziej poruszyło nas (ponownie!) ogromne zaangażowanie naszych Sympatyków i ich życzliwość, okazywana nam w tym wymagającym czasie. Przede wszystkim nie opuszcza nas wdzięczność. Wdzięczność Darczyńcom – tym Ludziom dobrej woli –  za to, że postanowili wesprzeć właśnie naszą inicjatywę swoimi ciężko zarobionymi pieniędzmi.

Dziękujemy, dziękujemy, dziękujemy!

Wszystkie szczegóły dotyczące koncertów opublikujemy niebawem.  Będziemy też informować o postępach prac nad przedsięwzięciem w newsletterze, do którego możesz zapisać się poniżej. Podwijamy rękawy i działamy!