Prezentowane przez nas utwory  w cyklu „Miniatury muzyczne” Sigfrida Karg-Elerta na Symfoniczne (Wielkie) Organy Kościoła Pokoju w Świdnicy powstały jako inspiracja „Dekameronem” – zbiorem opowieści spisanych podczas zarazy przez G. Boccaccia. Wykonują je Zuzanna Bator i Maciej Bator (kantor Kościoła Pokoju).

Nagrane utwory:
Odcinek 1 – Sigfrid Karg-Elert – „A la Saltarelle/Dekameron”
Odcinek 2 – S. Karg-Elert „Jeux d’enfants i Source”/Dekameron
Odcinek 3 – S. Karg-Elert – „Elegie/Dekameron”

W maju co piątek o 18:30 na naszym kanale na YouTube oraz na Facebooku będą pojawiać się kolejne fragmenty. Serdecznie zapraszamy do oglądania!

Filmy powstały w ramach akcji wspierania Kościoła Pokoju w Świdnicy, który przez zawieszenie ruchu turystycznego zmaga się z brakiem środków na niezbędne remonty i utrzymanie parafii. Zachęcamy do wsparcia tego zabytku UNESCO! Szczegóły na www.kosciolpokoju.pl

Mamy nadzieję, że dzięki tym pigułkom dobrej muzyki czas spędzony w domu będzie milszy, a apetyt na letnie koncerty Festiwalu Schlaga /Schlag Organ Festival coraz większy! Do zobaczenia i usłyszenia!

Do zobaczenia i usłyszenia na Festiwalu!

Więcej na: https://fundacjadobrejmuzyki.pl/christian-schlag/

Dołącz do Przyjaciół Dobrej Muzyki i twórz z nami kulturę:

Facebook: https://www.facebook.com/FundacjaDobrejMuzyki/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCFaOJYXl_-zoSclsRUEHUrw