Czwarty koncert 6. Międzynarodowego Festiwalu Organowego im. Christiana Schlaga przed nami! Po raz pierwszy w Kościele Pokoju w Świdnicy usłyszymy duet na skrzypce elektryczne i organy – zapraszamy!

9.07.2021, PIĄTEK / FRIDAY, 18:30

Kościół Pokoju pw. św. Trójcy / The Church of Peace
Plac Pokoju 6, Świdnica

SKRZYPCE – NOWOCZEŚNIE / MODERN VIOLIN

Paweł Głowiński – organy / organ
Maciej Afanasjew – skrzypce elektryczne / electric violin

W programie/ Programme:

Maciej Afanasjew, Paweł Głowiński:
„EX TEMPORAE” Suita na skrzypce elektryczne i organy
– Cz. 1 „Kiedy ranne wstają zorze”
– Cz. 2 „Bądź mi litościw”

Alexandre Guilmant – 5 sonata c-moll op. 80 cz. 1 Allegro Appassionato

Jehan Alain „Postlude pour l’office des complies”

Maciej Afanasjew, Paweł Głowiński:
„EX TEMPORAE” Suita na skrzypce elektryczne i organy
– Cz. 3 „Kto się w opiekę”
– Cz. 4 „Upadnij na kolana”

Louis Vierne – 24 Pieces en Style Libre op. 31 – Cortege

Marcel Dupré – Cortege et Litanie Op. 19, No. 2

Pobierz bezpłatną wejściówkę / Download the free entry pass:

O wykonawcach:

MACIEJ AFANASJEW – skrzypek i kompozytor
Jest absolwentem Akademii Muzycznej w Katowicach w klasie skrzypiec jazzowych oraz kompozycji i aranżacji. Studiował również na Universität für Musik und darstellende Kunst w Grazu oraz New York Jazz Academy.
Współpracował z czołowymi polskimi i zagranicznymi muzykami. Występował w większości krajów Europy, USA i Chinach grając m.in. na:
* EFG London Jazz Festival 2014
* II Międzynarodowym Festiwalu Skrzypiec w Toruniu 2016
* XXVI Vilnus Jazz Festival
* Delemont Jazz Days 2013
* Northeast Jazz Festival 2014
* VII Letnia Akademia Jazzu
* I Śląski Festiwal Jazzowy
* Handelsbeurs Festival 2013, Ghent
* Art Rock Festival 2014, Würzburg
* Bydgoska Akademia Jazzu (edycje: I, II, III, V)
* V Drums Foozje
* IV Festiwal Chrześcijańskie Granie
* X Mózg Festiwal w Bydgoszczy
* 27th Leeds International Film Festival
* VI International Festival of the Aegean
* XVIII Międzynarodowy Festiwal Muzyki Chrześcijańskiej w Gniewie
* Gdyńskie Impresje Muzyczne 2013
* Rzeka Muzyki 2014, Bydgoszcz
Wykłada na Akademii Muzycznej w Bydgoszczy i Gdańsku. W 2011 roku prowadził prowadził klasę skrzypiec oraz big band podczas XLI Międzynarodowych Warsztatów Jazzowych w Chodzieży. Maciej Afanasjew jest autorem Pasaży jazzowych na skrzypce oraz Quo vadis. Transkrypcje partii solowych Zbigniewa Seiferta wydanych przez Wydawnictwo Akademii Muzycznej w Bydgoszczy.

PAWEŁ GŁOWIŃSKI – urodzony w 1988, toruński organizator życia muzycznego, organista, dyrygent, kompozytor, dyrektor i organizator festiwali muzycznych. Wykształcenie muzyczne zdobywał w toruńskiej szkole muzycznej I i II stopnia im. Karola Szymanowskiego, w klasie fortepianu, a następnie w klasie organów, którą to klasę ukończył z wyróżnieniem. W roku 2005 ukończył Studium Muzyki Kościelnej Diecezji Toruńskiej, uzyskując dyplom organisty. Swój warsztat gry na organach nieustannie doskonali pod okiem najlepszych pedagogów w kraju.

Od 2010 roku prowadzi Zespół Śpiewaków Schola Cantorum Thorunensis, promujący w szczególności dawną i współczesną muzykę sakralną. Zasłynął jako propagator chorału gregoriańskiego, prowadząc scholę gregoriańskie, a także biorąc udział jako dyrygent w dużych, międzynarodowych projektach muzycznych. W 2016 roku Paweł Głowiński współtworzył Festiwal MUSICA VERA i do dziś pełni w nim funkcję dyrektora. W 2018 roku przywrócił toruńskie Koncerty Wielkotygodniowe stworzone przez zasłużonego dla kultury krajowej i lokalnej śp. Marka Wakarecego, a w 2019 roku przekształcił ten cykl w Festiwal Wielkotygodniowy im. Marka Wakarecego.

Jako organista najchętniej wykonuje organową muzykę francuską XIX i XX wieku. Szczególne miejsce wśród Jego muzycznych zainteresowań zajmuje jednak improwizacja organowa. Współpracuje jako improwizator ze Scholą Sacerdotum – pierwszą i jedyną w Polsce scholą złożoną z diecezjalnych księży wykonującą profesjonalnie chorał gregoriański. Współpracuje także z wybitnymi improwizatorami i jazzmenami, tworząc niecodzienne projekty łączące brzmienie organów z elektroniką, skrzypcami elektrycznymi czy harmonijką ustną.

Jest dyrektorem artystycznym Mariackich Koncertów Organowych, prowadząc działalność na rzecz renowacji zabytkowych organów w Kościele Wniebowzięcia NMP w Toruniu, gdzie znajduje się najstarszy w Polsce prospekt organowy pochodzący z 1609 roku, a gdzie na co dzień pełni posadę pierwszego organisty. Od 2017 objął kierownictwo artystyczne nad jednym z najstarszych w Polsce festiwali muzyki organowej – Świętojańskiego Festiwalu Organowego w Toruniu.

SERDECZNIE ZAPRASZAMY! / FEEL WARMLY INVITED!

www.fundacjadobrejmuzyki.pl

Dyrektor artystyczna Festiwalu / Artistic Director: Zuzanna Bator
Organizatorzy / Organizers: Fundacja Dobrej Muzyki i Kościół Pokoju w Świdnicy
Mecenasi / Donors: Przyjaciele Dobrej Muzyki
Partnerzy / Partners: Ministerstwo Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu, Gmina Miasto Świdnica

Projekt „VI Międzynarodowy Festiwal Organowy im. Christiana Schlaga. Szlakiem Schlaga – ograjmy organy” dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji w programie „Kultura Dostępna” oraz ze środków Gminy Miasta Świdnica.