Cykl „Symfoniczne Organy Kościoła Pokoju” powoli dobiega końca. Przed nami ostatni koncert, tym razem w wykonaniu Duo Bator&Bator!

Zuzanna Bator – organistka koncertująca i dyrektor artystyczny Fundacji Dobrej Muzyki oraz trzech festiwali muzycznych. Zorganizowała ponad 150 koncertów i wydarzeń artystycznych. Gry organowej uczyła się w Polsce i w Niemczech, a jej najważniejszym nauczycielem jest prof. Bernhard Haas. Laureatka konkursów organowych Koncertuje w wielu krajach europejskich jako solistka, a także w duecie Bator&Bator wykonując autorskie transkrypcje organowe na 4 ręce i 4 nogi razem z mężem Maciejem. W roku 2019 realizuje Stypendium Ministra Kultury oraz Stypendium Prezydenta Świdnicy.

Maciej Bator – kantor Kościoła Pokoju w Świdnicy. Gry organowej uczył się w Polsce, Szwajcarii, Niemczech i Szwecji. Regularnie koncertuje, promuje muzykę organową a także świdnicką firmę organmistrzowską “Schlag i Synowie”. Rozpowszechnia także ideę prywatnych koncertów organowych w nawiązaniu do dawnych tradycji miast kupieckich. Wspólnie z Żoną Zuzanną wykonuje duety organowe i transkrypcje, głównie utworów symfonicznych. Ma dwóch synów, Bernarda (2013) i Leonarda (2015).

25.10.2019, piątek, godz.18.30
Kościół Pokoju w Świdnicy, Plac Pokoju 6
Wstęp wolny!

Zuzanna i Maciej Batorowie (Świdnica) – organy

Program:
Louis Vierne (1870 – 1937)
– Symfonia nr 1
Stanisław Moniuszko (1819 – 1872) – Zuzanna Bator (1986)
– Poemat symfoniczny „Bajka” – transkrypcja z roku 2019
Sergiusz Prokofiev (1891 – 1953) – Jean Guillou (1930 – 2019)
– Toccata.

Serdecznie zapraszamy!

Organizatorem cyklu jest Fundacja Dobrej Muzyki i Kościół Pokoju w Świdnicy. Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury w ramach programu „Muzyka”, realizowanego przez Instytut Muzyki i Tańca. Cykl organizowany jest również dzięki Przyjaciołom Dobrej Muzyki (Regularnym Darczyńcom).