Z wielką radością zapraszam Was na KONCERT NA ŻYWO!

Korzystając z przepisów, które chwilowo pozwalają na organizację wydarzeń z publicznością (50% zapełnienia sali) w reżimie sanitarnym, zagramy w najbliższą niedzielę, 28 lutego 2021 r. o godz. 12:00 krótki koncert w Kościele Pokoju w Świdnicy.

Nagranie z koncertu dostępne jest na naszym kanale na YouTube:

Koncert ten uczci zarazem 218. rocznicę urodzin Christiana Schlaga, założyciela świdnickiej firmy organmistrzowskiej Schlag & Söhne, która na przełomie XIX i XX wieku prężnie działała w naszym mieście. Ta wytwórnia organów piszczałkowych była znana na całym świecie dzięki wysokiej jakości instrumentom, które produkowała – mamy to szczęście, że jedne z najwspanialszych przetrwały i służą do dziś w Kościele Pokoju w Świdnicy. Dlatego dbamy o to dziedzictwo oraz o pamięć zarówno o samej firmie, jak i jej założycielu, szczególnie poprzez organizację letniego Festiwalu Schlaga.

Razem z Księdzem Biskupem Waldemarem Pytlem, gospodarzem Kościoła Pokoju, zapraszamy do odwiedzenia największej w Europie drewnianej świątyni, aby przez około 30 minut wysłuchać muzyki granej na organach Schlaga i zachwycić się pięknem zabytku UNESCO.

28.02.2021, niedziela, godz. 12.00 (w samo południe!)
Kościół Pokoju w Świdnicy, Plac Pokoju 6
Zuzanna i Maciej Batorowie – organy, organetto

Szczegółowy program ogłosimy na dniach. Planujemy zagrać TOCCATĘ D-MOLL J. S. Bacha, czego zwykle nie robimy.
Jak świętować, to z rozmachem!

Wstęp wolny!
Serdecznie zapraszamy!

218. urodziny Schlaga - koncert na żywo współorganizatorzy

Zdradzimy, że Symfoniczne Organy Schlaga (jedne z największych w regionie organów: 62 głosy, blisko 4 000 piszczałek) nie będą jedynym instrumentem, który zabrzmi w niedzielę podczas urodzinowego koncertu – swoją publiczną premierę będzie miało także ORGANETTO – mały przenośny instrument, na którym gra się jedną ręką a drugą pompuje powietrze. Ta „zabawka” Macieja Batora ukazuje w pomniejszeniu działanie instrumentu (organów) – ale także może akompaniować solistom lub wchodzić w dialog z organami, co zaprezentujemy.

Na najbliższym koncercie NIE MOŻE WAS ZABRAKNĄĆ!

Spotkajmy się przy muzyce organowej!