VI MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL ORGANOWY IM. CHRISTIANA SCHLAGA
VI INTERNATIONAL CHRISTIAN SCHLAG ORGAN FESTIVAL

„Szlakiem Schlaga – ograjmy organy!”

2.07.2021, PIĄTEK / FRIDAY, 18:30
Kościół Pokoju pw. św. Trójcy / The Church of Peace
Plac Pokoju 6, Świdnica

INAUGURACJA FESTIWALU / INAUGURATING CONCERT

Zuzanna Bator – organy / organ
Maciej Zimka – akordeon / accordion
Wiesław Ochwat – akordeon / accordion

W programie/ Programme:

Zuzanna Bator – organy solo:
Bronius Kutavičius (*1932) – „Sonata Ad Patres”
Petr Eben (1929-2007) – „Prolog” z cyklu „Labirynt Świata i raj serca”

Duo Ochwat&Zimka:
Edward Grieg ( 1843-1907) – „Suita Peer Gynt” w aranżacji na 2 akordeony

Trio – Zuzanna Bator (organy), Maciej Zimka i Wiesław Ochwat (2 akordeony):

Krzysztof Olczak (*1956) – „Intervals”
Stanisław Moryto (1947-2018) – „Conductus”
Jacek Rabinski (*1956) – „Fontanna Radości”

Wstęp: Pobierz bezpłatną wejściówkę / Entry: Download the free entry pass:

O wykonawcach

Wiesław Ochwat i Maciej Zimka foto

Duet OCHWAT&ZIMKA powstał w 2013 roku. Zespół tworzy dwóch uznanych, wielokrotnie nagradzanych artystów i wybitnych absolwentów Akademii Muzycznej w Krakowie: Maciej Zimka – akordeon, Wiesław Ochwat – akordeon. Ich grę cechuję precyzja wykonań połączona z odważną, niestandardową interpretacją. Zespół zdobył m.in.: III nagrodę na VIII Międzynarodowym Konkursie im. Andrzeja Krzanowskiego oraz III nagrodę w 49. Konkursie Akordeonowym Citta di Castelfidardo (Włochy) a koncertował m.in.: na III Krakowskim Festiwalu Akordeonowym, XII Festiwalu Muzyki Andrzeja Krznowskiego „Alkagran” w Czechowicach-Dziedzicach, festiwalu „Prikarpacka Wesna” w Ivano-Frankivsku (Ukraina), 28. Ibla Festival w Ragusie (Włochy) czy XIII Les Cles du Classique w Sainte-Leocadie (Francja).

Duet wykonuje muzykę klasyczną oraz współczesną. W ich repertuarze znajdują się m.in. J.S. Bach, Z. Bargielski, A. Krzanowski, G. Faure, I. Stravińsky, E. Grieg, B. Precz, czy M. Zimka. Wykonania duetu zawsze są pełne emocji oraz artystycznej pasji. Akordeoniści porywają publiczność, zabierając słuchaczy do swojego, wyrazistego muzycznego świata.

Zuzanna Bator-foto

Zuzanna Bator – koncertująca organistka, organizator życia kulturalnego, żona, mama trzech synów. Jest absolwentką Liceum Muzycznego we Wrocławiu (klasa organów prof. Klemensa Kamińskiego), Akademii Muzycznej w Katowicach (klasa organów prof. Juliana Gembalskiego) i Staatliche Musikhochschule w Stuttgarcie (klasa organów prof. Bernharda Haasa i klasa organów prof. Jona Laukvika). Ma na swoim koncie nagrody na ogólnopolskich konkursach organowych.

Koncertuje w wielu krajach europejskich jako solistka, a także w duecie z mężem Maciejem wykonując autorskie transksrypcje muzyki organowej i symfonicznej na 4 ręce i 4 nogi.
Od 2012 lat mieszka w Świdnicy, gdzie razem z mężem prowadzi Fundację Dobrej Muzyki. Jest dyrektorem artystycznym Fundacji, w tym Międzynarodowego Festiwalu Organowego im. Christiana Schlaga, Koncertów Ziemi Świdnickiej i Koncertów Zimowych. Wraz z mężem nagrała dwie płyty z muzyką organową „Organy Bazyliki NMP w Bardzie” i „Anioły wracają do gry” w Kościele Pokoju w Świdnicy.

W roku 2019 zrealizowała dwa stypendia twórcze: Stypendium Ministra Kultury na cykl koncertów „Transkrypcje organowe dla dzieci w Kościele Pokoju w Świdnicy” oraz stypendium Prezydenta Świdnicy na cykl audycji dźwiękowych i filmów „Między Organami”. Jako koncertująca organistka szczególnie chętnie wykonuje muzykę XX wieku.

SERDECZNIE ZAPRASZAMY! / FEEL WARMLY INVITED!
www.fundacjadobrejmuzyki.pl

Dyrektor artystyczna Festiwalu / Artistic Director: Zuzanna Bator
Organizatorzy / Organizers: Fundacja Dobrej Muzyki i Kościół Pokoju w Świdnicy
Mecenasi / Donors: Przyjaciele Dobrej Muzyki
Partnerzy / Partners: Ministerstwo Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu, Gmina Miasto Świdnica

Projekt „VI Międzynarodowy Festiwal Organowy im. Christiana Schlaga. Szlakiem Schlaga – ograjmy organy” dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji w programie „Kultura Dostępna” oraz ze środków Gminy Miasta Świdnica.

Inauguracja Festiwalu Schlaga 2021