Data urodzin lipskiego kompozytora J.S. Bacha jest datą umowną (w źródłach podaje się dwie różne), niemniej rocznica kolejnych jego urodzin jest świetną okazją do zorganizowania koncertu organowego na jego cześć!

Świdnica – miasto o tradycjach muzycznych sięgających XV w. – stała się ważnym miejscem wykonywania muzyki J.S.Bacha. Kompozytor był związany ze Świdnicą poprzez postać swojego ucznia Christopha Gottloba Weckera (1700 – 1774). Wecker został w 1729 r. organistą Kościoła Pokoju w Świdnicy, a muzyka J.S. Bacha była wykonywana w tej świątyni regularnie przez cały XIX wiek.

Zapraszamy na koncert z okazji 337. urodzin J.S. Bacha!

31 marca 2022, czwartek, godz. 18:00
ok. 60 min
Kościół Pokoju w Świdnicy, ul. Plac Pokoju 6
WSTĘP WOLNY

Wystąpią:

Zuzanna i Maciej Batorowie (Świdnica) – organy
Tymoteusz Jaśków (Uczeń Społecznej Szkoły Muzycznej w Świdnicy) – organy
Brygida Szymańska (Uczennica Diecezjalnego Studium Organistowskiego w Świdnicy) – organy
Łucja Nikolska (Absolwentka Społecznej Szkoły Muzycznej w Świdnicy) – flet
Filip Zabrzewski (Uczeń Akademii Dobrej Muzyki dra Macieja Batora) – organy

W programie:

J.S. Bach – preludia, fugi, chorały, fantazje chorałowe.

Koncert będzie również transmitowany na Facebooku.

Kliknij „Wezmę udział” w wydarzeniu na Facebooku, by otrzymać przypomnienie o koncercie:

Zbiórka pieniędzy na pomoc uchodźcom z Ukrainy

Tak jak podczas koncertu „Urodziny Schlaga” w lutym, tak i tym razem wspólnie z ks. bpem Waldemarem Pytlem, gospodarzem Kościoła Pokoju w Świdnicy, postanowiliśmy zorganizować zbiórkę pieniędzy po koncercie 31 marca 2022 na pomoc osobom dotkniętym kryzysem na Ukrainie.

Jednak tym razem chcemy działać lokalnie i wesprzeć przyjezdnych, którzy już przebywają na terenie powiatu świdnickiego i potrzebują pomocy. Dlatego zebrane pieniądze przekażemy organizacji pozarządowej, działającej na ich rzecz w Świdnicy i okolicach.

Plakat zapraszający na koncert ze zbiórką pieniędzy na rzecz Ukrainy

Organizacja koncertu w 337. rocznicę urodzin lipskiego kompozytora będzie kontynuacją ówczesnej praktyki i przypomni o tym fragmencie bogatej muzycznej historii Świdnicy.

Podczas koncertu wystąpią uznani polscy artyści: świdniccy organiści oraz ich uczniowie i absolwenci świdnickich organizacji i instytucji muzycznych.
Będzie to więc arcyświdnickie wydarzenie: na organach wyprodukowanych w Świdnicy zagrają zawodowi i kształcący się świdniccy muzycy w pięknej świdnickiej świątyni!

Organizatorzy: Kościół Pokoju w Świdnicy i Fundacja Dobrej Muzyki
Mecenasi: Darczyńcy Fundacji Dobrej Muzyki,
Partner: Gmina Miasto Świdnica
Dofinansowano ze środków Gminy Miasta Świdnica.

fot. Bartek Barczyk Photography / Kościół Pokoju w Świdnicy 2021

Uczniowie - wykonawcy koncertu marcowego