Świdnica, Kościół Pokoju, zabytek UNESCO. Zbudowany ponad 370 lat temu z drewna, gliny i słomy. Miał  być nietrwały, a stoi do dziś i zachwyca. Z całego świata przyciąga miłośników architektury i muzyki.

Wielkie Symfoniczne Organy świdnickiej firmy Schlag&Söhne z 1909 roku są duszą tego miejsca. Odwiedzających zadziwia blisko 4 000 piszczałek ułożonych w 62 głosy, m.in. skrzypce, wiolonczela, kontrabas, flet, róg, puzon, a także barokowe anioły grające na dwóch bębnach. Podczas czterech recitali w ramach  cyklu „VI Symfoniczne Organy Schlaga” zabrzmi symfoniczna muzyka organowa, muzyka współczesna, improwizacje oraz transkrypcje dzieł orkiestrowych. Dzięki szerokiemu repertuarowi koncertów doświadczą Państwo całego wachlarza możliwości organów firmy Schlag&Söhne – instrumentu zabytkowego, a zarazem nowoczesnego.

Wstęp – obowiązują bezpłatne wejściówki do pobrania na stronie: koncerty.fundacjadobrejmuzyki.pl / Entry – free passes obligatory. To download the pass visit: koncerty.fundacjadobrejmuzyki.pl

PROGRAM / PROGRAMME

VI Symfoniczne Organy Schlaga - banner mały

24.09.2021, PIĄTEK / FRIDAY, 18:30

prof. Bernhard Haas (Monachium-Niemcy / Germany) – organy / organ

1.10.2021, PIĄTEK / FRIDAY, 18:30

Maciej Bator (Świdnica / Swidnica-Poland) – organy / organ

15.10.2021, PIĄTEK / FRIDAY, 18:30

Zuzanna Bator (Świdnica / Swidnica-Poland) – organy / organ

29.10.2021, PIĄTEK / FRIDAY, 18:30

The Church of Peace in Świdnica, Plac Pokoju 6

Zuzana Ferjenčiková (Słowacja-Szwajcaria / Slovakia-Switzerland) – organy / organ

Wszystkie koncerty będą transmitowane na profilu Fundacji na Facebooku: https://www.facebook.com/FundacjaDobrejMuzyki.  / All concerts will be streamed on the Foundations Facebook profile: https://www.facebook.com/FundacjaDobrejMuzyki

Obejrzyj zapowiedź koncertów / Watch the concerts’ trailer: https://youtu.be/1uiW-KBMu9E

SERDECZNIE ZAPRASZAMY! / YOU ARE WARMLY INVITED!

Dyrektor artystyczna / Artistic Director: Zuzanna Bator

Organizatorzy / Organizers: Fundacja Dobrej Muzyki i Kościół Pokoju w Świdnicy

Mecenat / Patronage: Ministerstwo Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu , Narodowy Instytut Muzyki i Tańca

Mecenasi / Donors: Przyjaciele Dobrej Muzyki – Regularni Darczyńcy Fundacji

Partner: Gmina Miasto Świdnica

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury w ramach programu „Muzyka”, realizowanego przez Narodowy Instytut Muzyki i Tańca, oraz środków Gminy Miasta Świdnica.